Main Menu

Lagani rezervoari vodika bi mogli četverostruko povećati domet putničkih aviona

Kalifornijska kompanija HyPoint razvija inovativni dizajn kriogenog rezervoara koji bi značajno mogao povećati domet aviona na vodik.

Riječ je o ekstremno laganom rezervoaru u poređenju s tradicionalnim koji bi mogao pomoći aviokompanijama da njihovi avioni prelete četiri puta veću udaljenost u odnosu na tradicionalne putničke avione.

Primjera radi, avion De Havilland Canada Dash-8 može primiti 50 do 56 putnika, a njegov domet iznosi oko 1.558 kilometara kada koristi tradicionalno gorivo. Ako bi isti avion dobio pogon na gorive ćelije i novi rezervoar, domet bi u tom slučaju iznosio 4.488 kilometara.

“To je razlika između leta aviona iz New Yorka do Chicaga s velikom emisijom karbona i leta iz New Yorka do San Francisca bez emisije karbona”, saopćio je suosnivač HyPointa Sergej Šubenkov.

HyPoint je nedavno potpisao ugovor s kompanije GTL koja razvija ultralagane kriogene rezervoare napravljene od kompozita grafitnih vlakana i drugih materijala.

Ovi rezervoari donose ogromno smanjenje težine koje iznosi 75 posto u poređenju s “najsavremenijim kriorezervoarima, metalnim ili kompozitnim”. GTL-ov rezervoar dug 2,4 metra i prečnika 1,2 metra težak je samo 12 kg, a u njega može stati više od 150 kg hidrogenskog goriva.

Ogromno smanjenje težine moglo bi omogućiti aviokompanijama da njihovi avioni lete četiri puta duže u odnosu na avione koji koriste tradicionalno gorivo, a istovremeno bi se smanjili operativni troškovi za oko 50 posto uz potpunu eliminaciju emisije ugljika.

Ipak, potrebno je još mnogo rada da bi se vodik usvojio u širokom obimu, uključujući testne letove i masivne infrastrukturne radove. No, sve ovo se uklapa u napore avionske industrije da smanji svoj karbonski otisak koji čini više od 2 posto svij emisija koje proizvede čovjek. Druge velike kompanije se također uključuju u ovu akciju uključujući Airbus koji je najavio da će do 2026. godine opremiti model Airbus A380 hidrogenskim pogonom.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *