Main Menu

Šta je nealkoholna bolest masne jetre

Nealkoholna bolest masne jetre NAFLD (eng. – Nonalcoholic fatty liver deasese) je stanje u kojem dolazi do nagomilavanja masti u jetri, odnosno masna infiltracija jetre.

Postoje 2 tipa masne inflitracije:

Nealkoholna masna jetra (Nonalcoholic fatty liver -NAFL) praćena je jednostavnom masnom infiltracijom bez znakova upale.

Nealkoholni steatohepatitis (eng. Nonalcoholic steatopheatitis – NASH) je stanje gdje uz masnu infiltraciju postoji i upala (hepatitis).

Nealkoholna masna jetra (NAFL)

Učestalost nealkoholne masne jetre u velikom je porastu u zapadnim zemljama jer prekomjerna tjelesna težina postaje sve češća i ona predstavlja najčešći poremećaj jetre. Ovaj poremećaj se najčešće otkrije ultrazvučnim pregledom, gdje funkcija jetre ostaje nepromjenjena. Vrijednosti jetrenih enzima (AST i ALT) su ili normalne ili blago povišene.

Nealkoholni steatohepatitis (NASH)

Nealkoholni steatohepatitis je teži oblik bolesti masne jetre kod kojega je prisutna upala, a osim masne infiltracije nastaju i ožiljci na jetri (stvaranje fibroznog tkiva).

Pri tome su najčešće prisutne i značajnije povećane vrijednosti jetrenih enzima.

Slično stanje često se javlja kod osoba koje piju veće količine alkohola, ali NASH se javlja i kod osoba koje uopšte ne konzumiraju alkohol ili piju male količine.

Tačan uzrok NASH-a se ne zna, ali je utvrđeno da se javlja češće kod osoba sa šećernom bolešću, prekomjernom tjelesnom težinom i inzulinskom rezistencijom, odnosno u tzv. Metaboličkom sindromu.

Zato se ponekad to stanje naziva i dijabetičkim hepatitisom.

Simptomi nealkoholnog steatohepatitisa

Patogeneza i patologija još uvijek u potpunosti nije razjašnjena. S obzirom na veličinu masnih kapljica u jetrenim ćelijama razlikuju se dva morfološka tipa steatoze: mikrovezikularna i makrovezikularna steatoza. Organizam toleriše obadva tipa steatoze ako je reč o infiltraciji manjeg stepena, ali obadva tipa mogu u hroničnoj fazi uzrokovati steatohepatitis sa progresijom u cirozu.

Klinička slika kod većine bolesnika je bez ikakvih simptoma vezanih za bolest jetre, dok samo rijetki navode nelagodu u gornjem desnom kvadrantu trbuha ili pojačan umor. Detaljna anamneza i dobar fizikalni pregled mogu dati korisne informacije na osnovu kojih se mogu lakše isključiti neki od alternativnih uzroka masne jetre. UZV, CT, MR-om se prikaže hiperehogena odnosno “svijetla” jetra.

Asimptomsko povišenje ALT (3-4 puta iznad normale), rijeđe povišenje AST, te povremno povišena gama GT i ALP. Također je potrebno isključiti da li se radi o virusnom hepatitisu.

Liječenje nealkoholnog steatohepatitisa

Liječenje je usmjereno na stanja koja su povezana s NASH-om, dakle liječenje pretilosti,šećerne bolesti, hiperlipidemije. Svakako se savjetuje izbjegavanje konzumacije alkohola. Naravno, potrebno je liječenje šećerne bolesti kao i povišenih vrijednosti masnoća u krvi.

Liječenje s jedne strane obuhvata liječenje same bolesti jetre, a s druge i liječenje pridruženih metaboličkih poremećaja. Budući da je većina bolesnika gojazna i boluju od metaboličkog sindroma, cilj je usmjeriti liječenje na liječenje pridruženih metaboličkih poremećaja poput hiperglikemije i hiperlipidemije a najprije promijenom životnih navika, a potom i farmakoterapijom. Pozitivan efekat na liječenje ove bolesti ima polivitaminska i hepatoprotektivna terapija.

U liječenju ovog poremećaja, u svojoj praksi često koristim prirodni, biljni lijek Leviker.

Leviker je prirodno riješenje za podršku funkcije jetre i prirodni dodatak ishrani koji sadrži standardizovani ekstrakt Prunus mume. Super voće, poznato kao japanska kajsija, koristi se tradicionalno u Aziji zbog njegovih hepatoprotektivnih I antioksidativnih karakteristika. Sadrži standardizovane koncentracije oleanolne i ursolne kiseline, dva bioaktivna prirodna sastojka Prunus mume, kao i holin. Holin doprinosi održavanju normalne funkcije jetre i normalizaciji metabolizma masti.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *