Main Menu

Šest razloga zašto se ne možete dobro naspavati

Mnogima je poznat neugodan osjećaj bacanja i okretanja noću. Iako je dovoljno sna od vitalnog značaja za vaše zdravlje i opću dobrobit, mnogim ljudima je teško brzo zaspati i probuditi se s osjećajem naspavanosti.

Kako se ispostavilo, odbijanje šolje kafe kasno uvečer možda neće biti dovoljno, a neke od naizgled nevinih navika možda nas sprečavaju da se dobro naspavamo, piše Bright Side.

Tepih u spavaćoj sobi
Tepisi mogu dodati lijepu notu vašoj spavaćoj sobi i učiniti da izgleda ugodno, ali skupljaju i puno prašine i potencijalno mogu izazvati alergije.

To može dovesti do kašljanja i otežanog disanja, što zauzvrat može poremetiti vaš san. Ako ne možete zamisliti dom bez tepiha, odlučite se za male koji ne skupljaju toliko prašine i lakše se čiste.

Vikendom spavate
Ako se budite rano svakog jutra da biste stigli na posao na vrijeme, sasvim je razumljivo da vikendom želite provesti nekoliko dodatnih sati u krevetu. Ali kasno spavanje nekoliko puta sedmično može zapravo poremetiti vaš cirkadijalni ritam i dugoročno utjecati na kvalitetu sna.

Umjesto da se budite kasno tokom vikenda, pokušajte da legnete u isto vrijeme, a nakon nekoliko sedmica možda vam neće biti potreban ni alarm da biste se probudili osjećajući se dobro odmornim.

Pridržavate se dijete bez mliječnih proizvoda
Iako bi spavanje bez mliječnih proizvoda moglo biti koristan za neke ljude, potpuno izbacivanje iz prehrane moglo bi vam spriječiti kvalitetan san.

Mlijeko je jedan od najboljih izvora melatonina, važnog hormona spavanja koji vašem mozgu šalje signal kada je vrijeme za spavanje. Melatonin se često koristi za liječenje nesanice, a ako ne želite da uzimate suplemente, pokušajte da popijete čašu toplog mlijeka prije spavanja.

Uključujete grijanje
Kada je vani još prohladno, prirodno se želite pokriti debelom dekom i uključiti grijanje. Ali ako želite da se probudite osvježeni, bolje je spavati u blago hladnoj spavaćoj sobi.

Istraživanja su pokazala da bolje spavamo u hladnijim sredinama, a temperatura u vašoj spavaćoj sobi utječe na vaš san čak i više od vanjske buke.

Grickalice
Kada se na kraju dana osjećate iscrpljeno, možda ćete biti u iskušenju da pojedete nešto slatko neposredno prije nego što krenete na sijeno.

Ali jedenje prekasno navečer može utjecati na vaš san i spriječiti vas da dobijete kvalitetno zatvorene oči. To ne znači da morate ići na spavanje s osjećajem gladi, u stvari, obrok 4 sata prije spavanja može čak pomoći da brže zaspite.

Tuširate se toplom vodom neposredno prije spavanja
Ništa se ne može porediti sa opuštajućim osjećajem toplog tuša sa parom, ali uzimanje jednog neposredno prije spavanja može vas spriječiti da se dobro naspavate. Kada se vaše tijelo počne pripremati za odmor, vaša osnovna temperatura opada, a tuširanje toplom vodom kasno u noć može podići vašu temperaturu i zbuniti vaše tijelo.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *