Main Menu

Kako prepoznati da ste hipohondar

Hipohondrija može biti veoma opasna, posebno ukoliko ona prevlada vašim razmišljanjima i preokupira vam svakodnevicu. Osim toga, ona čini da život ne uništavate samo sami sebi razmišljajući o bolestima koje zapravo i nemate već to stanje prenosite i na ljude oko nas, navode stručnjaci.

Bol u grudima
Ukoliko svaki put kada osjetite bol u grudima pomislite da je to simptom ozbiljne srčane bolesti, a svaka glavobolja vas asocira na moždani udar, vi ste hipohondar. Zapravo, to nije zdravi način razmišljanja, jer se tokom svog života čovjek razbolijeva nebrojeno mnogo puta, a većina ovih boljki ne dovodi do najgoreg scenarija.

Hipohondar je u stalnom strahu da će u svakom trenutku dobiti neku bolest. Zbog toga ste konstantno uplašeni i pretjerano oprezni. Vodite računa gdje idete, šta radite, a sve samo iz osjećaja da ćete se razboljeti. Bez obzira na nalaze i tvrdnje ljekara, vi i dalje nemate mira i sumnjate da ste bolesni, iako niste dobili nijednu dijagnozu.

Stručna psihološka pomoć
Ako vam sve ovo zvuči poznato i mislite da ste hipohondar, vrlo je važno da potražite stručnu psihološku pomoć. Stalno razmišljanje o bolestima može biti vrlo stresno, a na kraju, zbog slabljenja imuniteta usljed ansksioznosti, može doći do pojave prave bolesti.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *