Main Menu

Sladić: Stiže Đenovska ciklona koja nosi obilne padavine i jake udare vjetra

Sutra će u našoj zemlji prije podne biti pretežno oblačno sa prolaznom kišom u jutarnjim satima. U drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti.

Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno prije podne sa kišom u jutarnjim satima. Smanjenje oblačnosti od sredine dana. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 9 stepeni, a najviša dnevna oko 18 stepeni.

JAČA KIŠA I OLUJNI UDARI VJETRA
U srijedu stiže novo naoblačenje koje će usloviti jaču kišu uglavnom na području Hercegovine i jugozapada Bosne. U većem dijelu Bosne lokalno slabija kiša. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Dalje jačanje juga u noći na četvrtak.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10 stepeni, na jugu zemlje do 13 stepeni Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 20 stepeni.

U četvrtak se prognozira oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Očekuje se jako jugo, sa olujnim udarima. Slabljenje vjetra u poslijepodnevnim satima.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 23 stepena.

SLADIĆ O VREMENU POČETKOM NOVEMBRA
Posljednjih sedmicu dana primjećujemo maglu, nerijetko zadržavajući se i dugotrajnije, a u Posavini mjestimice se podigla tek iza 14 sati.

Stabilna vremenska situacija uvjetovana prostranim poljem visokog zračnog pritiska sa istoka (narandžaste nijanse na karti pritiska), bez značajnijeg vjetra i postojanost tzv. temperaturne inverzije, karakterističnoj za ovo doba godine, uvjetuje da se hladni zrak, fizikalno teži i gušći, sabija u kotline i nizine, dok topao zrak ide u visinu zbog svoje lakoće, zbog čega su planine nerijetko u prijepodnevnim satima zajedno sa Hercegovinom najtopliji dijelovi naše države.

Ovakva situacija nepovoljno se odražava i na samu kvalitetu zraka koja je posljednjih dana najčešće ocijenjena nezdravom, budući da ne postoji horizontalno strujanje zraka ispod kotlinskog poklopca. U uslovima stabilne atmosfere onemogućeno je miješanje slojeva po vertikali usljed nepostojanja turbulentnih vrtloga pa se zagađujuće čestice šire horizontalno.

Međutim, postoje dobre vijesti. Od danas magla i niska naoblaka kraće će trajati, a anticiklonalno polje slabi, budući da nam se sa sjeverozapada približava novi poremećaj, koji će u ponedjeljak donijeti najprije južinu i oblake, a navečer s njenim približavanjem našim područjima i kišu.

Na području Hercegovine i sjeverozapadne Bosne ona će nerijetko biti i obilnija, pri čemu u kratkom vremenu može pasti i iznad 30 mm. U utorak s odmicanjem sistema na istok, padavine će postepeno prestajati, najprije na sjeverozapadu, a sredinom dana naoblaka se prolazno smanjiti. No ono će biti kratkog daha, jer na rasporedu je novo naoblačenje u srijedu koje donosi nova Đenovska ciklona, kao i nove padavine koje nas čekaju iste večeri, pa sve do kraja sedmice, a bit će i jakog, na udare mjestimično i olujnog južnog vjetra, naročito oko četvrtka, kada će razlika u pritiscima biti značajnije izražena.

Upravo će padavine i jači vjetar južnog smjera potpomoći da se atmosfera pročisti potkraj ponedjeljka, a prema trenutnim analizama, veći dio naredne sedmice protjecat će u znaku promjenjiva i natprosječno topla vremena, pri čemu će i jutarnje i dnevne temperature biti i više nego ugodne – poslije ponedjeljka, jutarnje temperature od 7 do 16, a dnevne od 14 do 21 °C.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *