Main Menu

Čuvena skakaonica “Duradžik” pored Starog mosta u novom ruhu

U talase plahovite Neretve, kako je to svojevremeno u svojoj knjizi “Mostarski ikari” zapisao legendarni mostarski skakač, rahmetli Mirsad Deda Pašić, s pećine Duradžik godinama su se tokom ljeta otiskivali djeca i mladi. Duradžik je za brojne skakače bio polazna osnova i svojevrsna škola za skokove sa Starog mosta, a upravo večeras ova čuvena skakaonica je dobila novo ruho.

Tako je staru, neuglednu, ali i opasnu skakaonicu zamijenila nova, rad arhitektice Zorane Ugljen, čiju je vrpcu svečano presjekao Lorens Listo, višestruki pobjednik skokova sa Starog mosta i predsjednik Kluba skakača u vodu “Mostari”.

– Ideja da se “Duradžik” obnovi stara je nekoliko godina, jer, kao što vam je poznato, stara je bila dotrajala. Naši juniori, koje smo obučavali za skokove, nažalost, znali su se povrijediti, zbog dotrajale konstrukcije i u saradnji s “Red Bullom” došli na ideju da napravimo ljepšu, ali, prije svega, funkcionalniju skakaonicu. S druge strane , nedostajala nam je 15-metarska skakaonica, jer stranci i naša djeca skaču s 10 metara i potom izađu na 25 metara. Velika je to razlika – kazao nam je Listo.

Projekt izgradnje skakaonice, rekao je, koštao je 50.000 KM, od čega su po 20.000 KM izdvojili “Red Bull” i Grad Mostar, a ostatak troškova su snosili Klub skakača i njihovi prijatelji.

Listo se osvrnuo i na negativne konotacije koje su izgradnjom nove skakaonice plasirane u javnosti.

Sa otvaranja skakaonice

– Konstrukcija je od metala i uklopila se u cjelokupni ambijent svojim izgledom i bojom. Skakonica nije 15 metara od pećine prema gore, jer, sama pećina ima visinu od pet metara. Znači, njena visina iznosi 10 metara i važno je spomenuti da se može demontirati, znači, ima taj mehanizam. Dobili smo saglasnost od svih nadležnih instanci, Zavoda za zaštitu spomenika i mislim da niko od skakača i mene samog ne može više voljeti Stari most, tako da konsktrukcije o tome da narušava izgled i ambijent Starog mosta i stare gradske jezgre ne stoje – naglasio je Listo.

Iznio je i kako će im skakaonica pomoći u održavanju tradicije, obučavanju mladih skakača, a dodao je kako se nada da će uskoro skokovi biti upisani na UNESCO-ovu listu.

– Moramo da uradimo sve da nam se ne ugasi tradicija, duga 456 godina, ne samo Klub, već i svi građani Mostara, već i država. Ko god voli Stari most i Mostar, treba se uključiti u ovu priču, a ovi što ne vole, mi znamo da će pisati i raditi spletke, kao što su i rušili Most. Mi smo tu, imamo Most i Neretvu i očuvat ćemo tradiciju – zaključio je Listo.

Nakon svečanog presijecanja vrpce, za sve posjetioce su priređeni skokovi s nove skakaonice, a među skakačima su bili legendarni Orlando Duke (Duque) iz Kolumbije, koji je ranijih godina bio učesnik “Red Bull Cliff diving” skokova, čija je jedna od stanica upravo Mostar, potom Dino Bajrić iz Sarajeva, Emil Tiro, lanjski pobjednik u kategoriji skokova na noge te brojni drugi.

Također, priređen je i performans Martine Martić, umjetnice iz Mostara, koja je svojim plesom na svili na “Duradžiku” prisutne ostavila bez daha.

Sa otvaranja skakaonice

 
 
 
 
 

 






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *