Main Menu

I danas oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje da će preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Intenzivnije padavine praćene grmljavinom se očekuju na području Hercegovine, istočne i jugoistočne Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, uglavnom, južni. Temperature zraka u Bosni između 8 i 14, a u Hercegovini između 12 do 18 stepeni.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Temperature zraka između 11 i 14 stepeni.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

Upaljen crveni meteoalarm: Budite oprezni, moguće poplave, vjetar može nositi krhotine

Federalni hidrometeorološki zavod izdao jecrveno upozorenje za obilne padavine, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

Područje za koje se izdaje upozorenje je Hercegovina kao i jugozapadna i centralna područja Bosne, očekuju se intenzivne padavine i olujan vjetar.

  • Očekivana količina padavina u Hercegovini, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne od 60 do 100 litara po kvadratu. Olujan vjetar od 80 kilometara na sat. Vjetar će do kraja dana postupno slabiti – navedeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Može biti potrebna manja evakuacija
U Mostaru je očekivana količina padavina između 40 i 60, lokalno 80 litara po kvadratu.

  • Budite spremni. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom kao i zaštititi sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode – upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Također, navodi se da se očekuje grmljavina.

Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće

  • Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće – navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Sarajevu se očekuje količina padavina između 15 i 30 litara po kvadratu, dok se u Banjoj Luci i Trebinju očekuje od 20 do 40 milimetara za 24 sata. U Foči od 40 do 60 milimetara za 24 sata, dok se u Trebinju očekuje vjetar sudarima većim od 40 kilometara na sat, a padavina od 40 do 60 milimetara za 24 sata.

  • Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar – napominju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Podsjećamo da je nevrijeme i proteklih dana izazvalo brojne probleme za građane, dok se na putu Jablanica – Blidinje ogromno klizište sručilo na cestu



« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *