Main Menu

Znate li čemu služi mali džep na trapericama?

Sigurno ste se barem jednom zapitali čemu, služi onaj mali džep na prednjoj strani traperica. Niste jedini, ekipa na internetu također je pokušala riješiti ovaj veliki životni misterij.

Čini se da je taman prave veličine da u njega stane nekoliko novčića, ali je pretijesan da bi im se lako pristupilo kad je potrebno. Nema nikakve šanse da unutra ugurate ključeve, a možete zaboraviti na telefon ili novčanik. Dakle, čemu zapravo služi maleni džep na trapericama? Ispostavilo se da nije riječ o samo estetici, a bez obzira na to koliko vam se to činilo logičnim, ne, nije namijenjen ni za novčiće.

Historičarka firme Levi Strauss & Co Trejsi Penek (Tracey Panek) otkrila je svrhu malog džepa u viralnom TikTok videu. Objasnila je da dizajn potječe još iz 1800-ih te da je prostor namijenjen za džepni sat.

– Najstariji par kombinezona u arhivi Levi Strauss & Co. iz 1879. uključuje džep za sat. Naši kombinezoni iz 19. stoljeća imali su jedan stražnji džep na desnoj strani hlača ispod kožne zakrpe – otkrila je.

Iako se džepni satovi više ne nose, mali džep ostao je kao podsjetnik na Drugi svjetski rat: “Jedna zanimljiva činjenica o džepu za sat je da su tokom Drugog svjetskog rata dvije kutne zakovice uklonjene kako bi se sačuvao metal za ratne upotrebe”, objasnila je historičarka, dodajući kako su se zakovice vratile u džep nakon rata.

– Džep za sat bio je izvorni element naših plavih traperica, poput zakovica na našim džepovima, gumba, prošivenih stražnjih džepova i kožne zakrpe. Kako bi očuvao integritet ranog dizajna, Levi Strauss & Co. održava dizajn džepa za sat – dodala je.

Nakon što su saznali za izvornu svrhu džepa, mnogi korisnici interneta priznali su da su smislili vlastitu upotrebu za njega, od držanja ukosnica i AirPoda do trzalica i upaljača, a jedan je tviteraš u šali napisao da tamo drži ostatak novca nakon što plati režije.

 

 

 






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *