Main Menu

Himne Svjetskih prvenstava tokom godina, neke su i danas hit među publikom

Svjetsko prvenstvo svečano je otpočelo 1930. godine, ali je FIFA tek 60 godina poslije počela usvajati pjesme koje će postati zvanične himne globalnog nogometnog turnira, koji se održava svake četiri godine. Izdvojili smo hitove koji su obilježili protekle godine.

Bez obzira koja od njih je do danas bila najpopularnija i najzvučnija, svaka od zvaničnih himni, ne samo da su obilježile Svjetska prvenstva, već su i promijenile karijere izvođača koji su ih izvodili.

To je bio slučaj sa Rickyjem Martinom, koji je 1998. godine snimio pjesmu za nogometni spektakl koji se te godine održao u Francuskoj, ali i Shakirinu euforičnu “Waka Waka (This Time for Africa)” koja je obilježila ovu priču 2010. u Južnoj Africi.

Ipak, bilo je tu i drugih pjesama.

Vrijedi napomenuti da su pjesme inspirirane Svjetskim prvenstvom objavljivane od 1962. godine, no FIFA ih nije sve usvojila. Ove koje ćete pronaći u nastavku i to hronološkim redoslijedom, priznate su kao zvanične tematske pjesme i himne FIFA-e.

1990. (Italija)

Zvanična pjesma za Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine bila je “Un’estate italiana (Biti broj jedan)” koju su izveli Edoardo Bennato i Gianna Nannini na italijanskom te Giorgio Moroder Project na engleskom. Danas ima 2,4 miliona pregleda na YouTubeu.

1994. (Sjedinjene Američke Države)

Svjetsko prvenstvo 1994. održano je u Sjedinjenim Državama s pjesmom “Gloryland” kao zvaničnom himnom te godine. Soulful numeru, koju pokreće saksofon, izveli su rok, R&B i soul muzičar Daryl Hall te vokalno-instrumentalni ansambl Sounds of Blackness. Danas ima preko 1,4 miliona pregleda na YouTubeu.

1998. (Francuska)

FIFA je objavila zvaničnu pjesmu i zvaničnu himnu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Youssou N’Dour and Axelle Red’s bila je zvanična himna pod nazivom “La Cour des Grands (Da li vam smeta ako sviram)”, dok je zvanična pjesma bila “Cup of Life (La Copa de la Vida)” Rickyja Martina snimljena na engleskom i španskom jeziku.

Martinova numera – koja je bila odskočna daska ​​u njegovoj karijeri – osvojila je Grammy za najbolju latino pop izvedbu.

2002. (Južna Koreja i Japan)

Za Svjetsko prvenstvo održano u Južnoj Koreji i Japanu, FIFA je imenovala pjesmu “Let's Get Together” u izvedbi raznih lokalnih umjetnika kao službenu lokalnu pjesmu turnira. Zvanična pjesma iz 2002. bila je “Boom” plesne umjetnice Anastacie, dok je zvanična himna bila je “Anthem” Vangelisa. Ona danas ima preko 5 miliona pregleda na YouTubeu.

2006. (Njemačka)

Svjetsko prvenstvo održano 2006. u Njemačkoj ispratila je pjesma Il Divoa i Toni Braxton “The Time of Our Lives” kao zvanična pjesma, dok je zvanična himna bila “Zeit dass sich was dreht (Proslavite dan)” Herberta Grönemeyera sa Amadouom & Mariam.

2010. (Južna Afrika)

Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi imalo je tri zvanične pjesme koje su pratile turnir: zvaničnu pjesmu, zvaničnu pjesmu maskote i zvaničnu himnu. Zvanična pjesma bila je “Waka Waka (This Time For Africa)” koju je na španskom i engleskom izvela kolumbijska zvijezda Shakira. Njen hit bio je i ostao najpopularnija pjesma sa SP-a ikad.

Sa više od 3 milijarde pregleda na YouTubeu do danas, “Waka Waka” je dostigla vrhunac na 38. mjestu Hot 100 top liste sve od 3. jula 2010. godine.

Zvanična pjesma maskote bila je “Game On” od Pitbulla, TKZee-a i Darija G-a te “Sign of a Victory” kao zvanična himna koju je otpjevao R. Kelly, a na kojoj su nastupili Soweto Spiritual Singers.

2014. (Brazil)

Pitbull, Jennifer Lopez i brazilska zvijezda Claudia Leitte udružili su se za trojezičnu (engleski, španski i portugalski) zvaničnu pjesmu “Ole Ola (We Are One)” vođenu sambom. Zvanična pjesma maskote bila je “Tatu Bom de Bola”, koju je na portugalskom otpjevao Arlindo Cruz, a zvanična himna bila je “Dar um Jeito (Naći ćemo način)” Carlosa Santane sa Wyclefom, Aviciijem i Alexandreom Piresom.

2018. (Rusija)

Za Svjetsko prvenstvo 2018. održano u Rusiji, FIFA je objavila samo zvaničnu pjesmu pod nazivom “Live It Up” Nickyja Jama s Willom Smithom i Erom Istrefi, koja je izvedena tokom ceremonije zatvaranja turnira. Pjesma je snimljena na španskom i engleskom jeziku.

2022. (Katar)

Za ovu godinu, FIFA je objavila kako je zvanična pjesma za spektakl u Kataru “Hayya Hayya (Better Together)”, koju izvode Trinidad Cardon, David i Aish. Zvanični soundtrack će sadržavati više zvaničnih pjesama uključujući i “Arhbo” Ozune i Gimsa, Light the Sky”, koju čini ženski trio Balqees, Nora Fatehi i Rahma Riad, dok je najviše pažnje privukla latino-arapska kombinacija s dozom rapa “Tukoh Taka” koju izvode latino zvijezda Maluma, američka reperica Nicki Minaj i libanska umjetnica Myriam Fares.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *