Main Menu

Koje grickalice su odličan izbor za sve one koji paze na ishranu

Zdrave grickalice, poput kikirikija, su dobar način da udovoljimo želji za grickanjem dok radimo ili učimo, a da bude dobro za naš organizam.

Pun proteina
Kikiriki nas zbog fine količine biljnih proteina održava zasićenim, pa je odličan izbor za sve one koji paze na ishranu.

Bogat je i drugim hranljivim materijama i imaju status prave “superhrane”. Pored proteina, porcija kikirikija sadrži 19 vitamina i minerala, od kojih se mnogi bore protiv srčanih bolesti kao što su vitamin E, folna kiselina, niacin, magnezij, vitamin B6, cink, bakar i kalij, antioksidanse, mononezasićene i polinezasićene masti koje pomažu u smanjenju “lošeg” LDL holesterola i povećanju “dobrog” HDL holesterola i vlakana koja su zdrava za srce.

Studije su pokazale da oni koji redovno konzumiraju kikiriki imaju smanjen rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Studija iz 2017. koja je ispitala više od 200.000 učesnika pokazala je da je redovna konzumacija kikirikija povezana s 15 posto smanjenim rizikom od bolesti srca.

Sprečava oboljenje
Kikiriki i puter od kikirikija pomažu u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2. Studija iz 2016. s Univerziteta Harvard pokazala je da zamjena porcije životinjskih proteina porcijom biljnih proteina, poput kikirikija i putera od kikirikija, značajno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Druga značajna studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja ranije je pokazala da konzumacija putera od kikirikija smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 21 posto kod žena.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *