Main Menu

Kako pobijediti jesenju depresiju

Manje sunčanih dana, oblačno vrijeme i smanjeni unos vitamina mogu izazvati sezonsku depresiju.

Prepoznajte simptome
Ujesen, a posebno zimi, uz hladnoću i snijeg dolazi i sezonsko sivilo. Prije svega, kaže neuropsihijatar Slobodan Nogo, sezonska depresija je nestabilno psiho-emocionalno stanje, koje nije ozbiljna bolest, ali ipak zahtijeva pravovremenu intervenciju.

– Lako je prepoznati simptome ovog stanja. Ovo su nekih od njih: apatično raspoloženje, umor koji postepeno postaje hroničan, osjećaj dosade, problemi sa spavanjem, osjetljivost, jake glavobolje, nedostatak zdravog apetita, grčevi u mišićima i bezrazložna bol u cijelom tijelu, smetnje u radu želuca i crijevnog trakta te oštri napadi bijesa i razdražljivosti – govori dr. Nogo.

Pojava ovih simptoma, dodaje Nogo, omogućava vam da napravite mali test za depresiju. Dakle, prisutnost barem dva ili tri od ovih stanja ukazuje na ozbiljan mentalni poremećaj, kojeg se, nažalost, nećete moći riješiti sami.

Kratka putovanja
– Jesenja depresija, čiji su simptomi prilično uočljivi, može se prevladati uzimanjem vitamina i prelaskom na zdravu ishranu. Fokusirajte se na hranu koja sadrži vitamine B grupe. Također, idite na kratko putovanje. Posjetite ona mjesta koja ste dugo sanjali o posjetu ili na kojima ste se ugodno osjećali ranije – savjetuje dr. Nogo.

Psihijatri preporučuju da se ne zatvarate u sebe, već, naprotiv, da budete otvoreni za komunikaciju. Šetnja zajedno s prijateljima i porodicom definitivno će vas razveseliti, a svi znaci dosade povući će se u drugi plan.

Korisne preporuke
Za one koji s početkom hladnog vremena počinju razmišljati o tome kako se nositi s dosadom, dr. Nogo daje nekoliko korisnih preporuka.

– Okružite se svijetlim predmetima i detaljima garderobe. Ništa ne razveseljava kao svijetli šal ili crvene štikle. To je posebno istinito kada se razmišlja o depresiji kod žena u jesen.

– Ako ste potpuno uronjeni u svakodnevni posao, svakako pronađite vremena za opuštanje i promjenu okruženja. Dobro raspoloženje može lako razbiti rutinu, pa neka svijetli događaji uđu u vaš život!

– Ne gubite svoje slobodno vrijeme. Provedite puno vremena na otvorenom, idite u teretanu, prijavite se na bazen, lutajte ugodnim ulicama svog gradu.

– Promijenite svoje okruženje. Naprimjer, premjestite svoj stan ili planirajte veliko renoviranje. U isto vrijeme, glavna stvar je uključiti maksimalnu maštu i stvarati bez oklijevanja.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *