Main Menu

Čak 101 igrač postao svjetski šampion bez minute provedene na terenu

Kroz historiju svjetskih prvenstava, započetu 1930. godine u Urugvaju, čak 101 igrač došao je do najznačajnijeg trofeja u fudbalu, a da tokom turnira nije odigrao nijedan minut. Nekima se to dogodilo i dva puta.

Argentina ili Francuska
Dosad je zlatnu medalju bez kapi prolivenog znoja na utakmicama finalnog turnira dobilo 33 golmana, 32 odbrambena igrača, 18 veznjaka i 18 napadača. U Kataru će im se danas pridružiti još jedan – ako pobijedi Francuska, ili dvojica u slučaju trijumfa Argentine.

Argentina i Francuska od 16 sati igraju finalni meč Mundijala 2022, a selektori Lionel Skaloni i Didije Dešam na putu do posljednje prepreke koristili su po 24 igrača.

Za “Gaučose” su u prethodnih šest mečeva nastupili svi osim dvojice čuvara mreže – Heronima Ruljija i Franka Armanija. Teško da će se to promijeniti danas, s obzirom na činjenicu da je Emilijano Dibu Martinez među najzaslužnijima što san o trećoj svjetskoj tituli među Argentincima i dalje traje.

Kod Trikolora je situacija nešto drugačija, jer je jedan od dvojice rezervnih golmana, Stiv Mandanda, dobio šansu da zamijeni Uga Lorisa u rezultatski nebitnom meču grupne faze sa Tunisom, u kojem su Francuzi jedini put poraženi u Kataru (0:1). Za razliku od njega, Alfons Areola ponovo će ostati bez minuta, baš kao i prije četiri godine u Rusiji. Dakle, ukoliko Francuska trijumfuje, 29-godišnji golman Vest Hema drugi put u karijeri postat će svjetski prvak bez da je branio makar jedan minut na završnom turniru.

Medalja i za Benzemu
To ne bi bio prvi put da se tako nešto dogodi, pošto dvije zlatne medalje sa Mundijala, a da nisu uopšte izlazili na teren, imaju italijanski golman Gvido Maseti (1934, 1938), brazilski čuvar mreže Karlos Hoze Kastiljo (1958, 1962), kao i njegov saigrač, lijevo krilo Hoze Masija Pepe. Nekadašnji napadač Santosa u Švedskoj 1958. nije mogao da se izbori za šansu pored Pelea, Garinče, Zagala, Vave, Altafinija, Dide… Dok je četiri godine kasnije u Čile doputovao kao starter, međutim, povrijedio se nekoliko dana uoči turnira.

Isti peh zadesio je ove godine Karima Benzemu. Dobitnik Zlatne lopte za 2022. zbog problema sa kvadricepsom morao je napustiti selekciju Francuske samo dva dana uoči prve utakmice na turniru, ali kako Dešam nije zvao zamjenu, njegovo ime i dalje se navodi u protokolima za mečeve. Čak se spominjalo i da bi napadač Real Madrida mogao da se vrati u Katar i zaigra u kasnijoj fazi Mundijala, ali to se nije dogodilo. Ipak, ukoliko Francuska odbrani svjetski tron medalja će biti spremna i za Benzemu. Pitanje je, međutim, da li će biti tu da je primi.

Interesanto je da se među igračima koji imaju zlatnu medalju s Mundijala bez odigranog minuta nalazi i čuveni Ronaldo, koji je kao 17-godišnjak bio dio brazilske selekcije 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ga selektor Alberto Pareira nije uvodio u igru. Nadokandio je to popularni 2002. godine…(Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *