Main Menu

Dobili ste ovakve WhatsApp ili SMS poruke? Nikad i nikako ne smijete kliknuti na njih!

Sigurnosna kompanija McAfee nedavno je objavila studiju poruka koje predstavljaju prevaru.

Izvješće upozorava korisnike pametnih telefona i navodi sedam opasnih tipova poruka koje kriminalci šalju SMS-om ili WhatsAppom kako bi hakirali uređaje ili ukrali novac.

Na njih se, kako ističe portal Gadgets Now, nikako ne smije kliknuti. Evo koje su:

‘OSVOJILI STE NAGRADU!’
U poruci o iznenadnoj nagradi može pisati i što je navodno osvojeno. Pritom postoji vjerojatnost od 99 posto da je primljena poruka prevara i da je namijenjena krađi vaših podataka.

LAŽNE PONUDE ZA POSAO
Lažna poruka oko ponude ili obavijesti za posao također može biti opasna. Važno je znati kako nijedna profesionalna kompanija neće komunicirati WhatsApp ili SMS porukama.

UPOZORENJA IZ BANKE S LINKOVIMA
Poruke upozorenja banke primljene putem SMS-a ili WhatsAppa u kojima se od korisnika traži da pristupe linku su prijevarne. Njihov cilj je ukrasti novac.

INFORMACIJE O KUPOVINI KOJU NISTE IZVRŠILI
Sve novosti o kupovini koju niste obavili su prijevara. Takve poruke napisane su tako da primatelje primame da kliknu na link, nakon čega im se hakira uređaj.

AŽURIRANJA PRETPLATE NA NETFLIX ILI SLIČNO
S porastom popularnosti platformi poput Netflixa, prevaranti pokušavaju namamiti korisnike pametnih telefona slanjem poruka. To mogu biti besplatne ponude ili hitne poruke o isteku pretplate.

LAŽNA OBAVIJEST O PROPUŠTENOJ ISPORUCI ILI PROBLEMU S ISPORUKOM
SMS ili WhatsApp obavijesti o propuštenoj isporuci ili drugim problemima s dostavom također su opasne. Njih se može primiti čak i kada ste obavili kupnju.

SIGURNOSNO UPOZORENJE AMAZONA
Poruke s obavijestima o bilo kakvom ažuriranju na vašem računu također su zamke. Amazon ili bilo koja tvrtka za e-trgovinu nikada neće poslati SMS ili WhatsApp poruku za tako važna upozorenja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *