Main Menu

Dvije godine bez Đorđa Balaševića: Vječiti dječak, panonski mornar, namćor i nikada luzer

Čuveni kantautor Đorđe Balašević preminuo je na današnji datum prije dvije godine. Vječiti dječak, panonski mornar, namćor i nikada luzer, znao je da ujedini bivšu Jugoslaviju kada je bila najpodjeljenija.

Tog 19. februara 2020. čitav region je plakao, jer ga je čitav region i volio. Niko kao on, složili su se mnogi tada.

Plišane igračke
U skoro svim glavnim gradovima, njegova publika odavala mu je počast paleći svijeći, ostavljajući cvijeće i plišane igračke. Tako je bilo i u Sarajevu.

Balašević je imao energiju koja je rijetko viđena, a uz sposobnost da svoju publiku dirne, nasmije, natjera da se zapita i da svoja osjećanja izrazi riječima koje svi mi znamo, ali nikada nam ne bi pale na pamet u trenucima kada objašnjavamo ono što je u nama.

Ali Đole je znao.

Pjesme i romani
Podsjećamo, Balašević je rođen 1953. godine u Novom Sadu, a 1977. godine započeo je muzičku karijeru sa grupom „Žetva“, sa kojom je snimio pjesmu „U razdeljak te ljubim“.

Godinu kasnije osnivao je grupu „Rani mraz“ sa kojom će snimiti tri albuma, a kasnije počinje i solo karijeru. Osim pjesama, Panonski mornar, imao je i drugačije načine izražavanja. Objavio je romane „Tri posleratna druga“, „Jedan od onih života“, potom „Kalendar mog detinjstva“ i „Rani mraz“, koji je opisan kao „scenarij za dugometražnu igranu baladu“. Jedno vrijeme je pisao i novinske kolumne.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *