Main Menu

Evo zašto žene glasno uzdišu za vrijeme vođenja ljubavi

Od hita “Kad je Harry sreo Sally” do serijala “Sex i grad” i bilo kojeg porno filma žene u zanosu strasti, žene ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo paćenički ton – oplakivanja radosti.

Ali, je li to samo kinematografski prikaz ili stvarno postoji nešto bitno u bučnom seksu? Upravo to su analizirali stručnjaci, a 2011. je ekipa naučnika izdala istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom “kopulatorna vokalizacija”.

U istraživanju su ispitali 71 ženu od 18 do 48 godina detaljima o njihovim zvukovima tokom seksa. Otkrili su kako većina njih proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umjesto toga, 66 njih je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini da se osjećaju više seksi i samopouzdanije.

Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou prije i simultano s orgazmom muškarca – zaključili su istraživači. Osim toga, dodaju kako žene ubacuju “vikanje” kako bi smanjili “dosadu” u krevetu.

– Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, no bombardovanii smo kroz medije s idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom – kaže naučnica Kristen Mark sa fakulteta Indiana.

Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, no zapravo nema ništa mudro u tome

– Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očito nije tako – kaže autorka i tzv. seksualna nastavnica Patty Brisben, koja savjetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad želi da se što prije završi.

I ženke životinja se oglašavaju za vrijeme seksa. Lažno ili ne, žene nisu jedina bića koji proizvode zvukove za vrijeme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, npr. ženke majmuna babuna, imaju veliki broj stenjanja. Ta buka postaje sve jača kako se približavaju ovulaciji te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici.

Seksualne performanse i primatologe na stranu, stenjanje i buka tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad.

– Žena se uči da preuzme odgovornost nad ličnim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu – kaže Brisben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

 


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *