Main Menu

Iz vezirskog grada do trona Evrope

Bosna i Hercegovina ostvarila je historijski uspjeh na minulom Evropskom prvenstvu u karateu održanom u Gruziji za kadete, juniore i takmičare do 21 godine.

Naša zemlja je bila treća zemlja Evrope, osvojivši četiri zlatne medalje, jednu srebrenu i jednu bronzanu. Zanimljivo, dvije zlatne medalje osvojila su dva prijatelja, klupske kolege iz Karate kluba Travnik GS-TMT i Travničani Ali Arnautović i Bekir Grabus.

Arnautović je do zlata u kategoriji kadeti do 70 kilograma došao preko Ukrajinca Hela Kirija, aktuelnog prvaka Evrope.

Ostvaren san
– Još nekako letimo na krilima osvojenog zlata na prvenstvu Evrope i samo ću reći da je osjećaj fenomenalan. Kirija na oficijelnoj WKF (Svjetska karate federacija) listi zauzima prvo mjesto. Ipak, moj veći motiv za pobjedu je bio taj što me je upravo on pobijedio u finalu Svjetske karate lige u Veneciji u decembru, pa sam sanjao taj revanš. Borbu smo spremili fantastično u taktičkom smislu, te smo zasluženo slavili – istakao je Arnautović za “Dnevni avaz“.

U Gruziji je bilo 49 zemalja učesnica, a Bosna i Hercegovina je na kraju bila treća najuspješnija, iza Francuske i Italije.

– Pa, biti na trećoj poziciji u paklenoj konkurenciji od čak 49 zemalja Evrope i to na takav način da nam i naši sportski protivnici čestitaju, osjećaj je koji ulijeva neizreciv ponos što smo Bosanci i Hercegovci.

Podvukao bih da smo baš kao jedna porodica, i to svi mi s prostora cijele BiH, bez obzira kako se ko zove i odakle dolazi. To je ono što našu domovinu krasi, i čini je još ljepšom i zanimljivijom. Dodao bih i to da smo svi jako dobri prijatelji i izvan reprezentacije, i volio bih da je cijela Bosna i Hercegovina upravo takva kakvu je mi predstavljamo prema vani – rekao je Arnautović

Arnautović: Najbolji kadet Evrope

Arnautović i Grabus su pravi raritet. Svoj Travnik su obradovali s dvije zlatne medalje, a sugrađani su im priredili sjajan doček. Razgovarali smo i s Bekirom Grabusom.

– Baš kao i kod Alija, utisci su još svježi i čini se kao da se sve dešava u nekom snu. Donijeti dvije zlatne medalje s najjače smotre karatea u Evropi, san je koji sanjaju svi karatisti. Nama se taj san ostvario – kazao je on

Grabus: Ispisao historiju

Prva u historiji
Grabusov uspjeh će zauvijek biti upisan u historiju vezirskog grada jer je osvojio prvu U-21 zlatnu medalju. Ponosan je i što je u njegovom selu Krpeljići priređen doček kakav će zauvijek pamtiti.

– Ponosni smo svi od reda, moja porodica, Krpeljići, moj Travnik i cijela Bosna i Hercegovina. Alijev i moj cilj prije nastupa je upravo i bio da učinimo da naša domovina bude ponosna na nas baš kao što smo i mi na nju – naglasio je Grabus.

Vrijedno je radio i trenirao, a sada je sve to došlo na naplatu.

– Sve ovo čini moje bavljenje sportom neizostavnim dijelom mog života – poručio je Grabus za “Dnevni avaz“.

Arnautović i Grabus vrijedno rade pod trenerskom palicom Adnana Arnautovića iz Karate kluba Travnik GS-TMT. Adnan je Alijev otac, ali svakog člana kluba smatra svojim djetetom.

– Naravno da sam ponosan na ove divne momke, ali zaista moram spomenuti i druge takmičara iz mog kluba koji su imali zapažen nastup. To su Salih Halilović koji je osvojio 5. mjesto, te Kenan Šiljak koji je došao do 7. mjesta – kazao je Arnautović za naš list.

Adnan Arnautović je svojevremeno bio kapiten karate reprezentacije BiH, a sada radi sa mladim karatistima.

Ova uloga s ovakvim momcima je nešto što je posebno u svakom smislu, a ponajviše što smo u klubu napravili takve uslove da niko ne mora ići iz Travnika kako bi ostvarivali vrhunske rezultate. To smatram svojim najvećim uspjehom – naglasio je on za “Dnevni avaz“.

Doživite jednom u životu
Rezultat iz Gruzije je najbolja potvrda odličnog rada.

– Hvala što ste to primijetili, upravo je to ključ uspjeha. Dakle, stručni rad, ali snažan back-up koji dobivamo od strane našeg Saveza gdje se rukovodstvo istog maksimalno zalaže kako bi se osigurali optimalni uvjeti za velike rezultate.

Jer, pazite, u Tbilisiju je samo francuska himna više puta intonirana nego naša. To je jedan osjećaj koji doživite jednom ili nijednom u životu. Volio bih da ljudi koji predvode ovu našu domovinu vide koji su to emotivni naboji i kako ova djeca dišu jedni za druge – poručio je Adnan Arnautović.(Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *