Main Menu

Jedan od najvećih muzičara Jugoslavije nestao je iz javnosti prije 40 godina

Kada se spomene rock legenda koja je potpuno nestala u anonimnost i ne javlja se već 40 godina, niko više ne pomišlja na Johnnyja Štulića. Jedina živuća rock zvijezda Jugoslavije koju gotovo niko nije vidio ni čuo u javnosti već 40 godina je Miladin Šobić, pjevač koji je izdao tek dva albuma, ali se njegove pjesme slušaju i danas.

Na YouTubeu postoji kanal s njegovim pjesmama iako nije potpuno jasno ko je vlasnik i ko ga vodi. Na tom YouTube kanalu neki Šobićevi hitovi, poput Džempera za vinograd ili Od druga do druga, imaju milione pregleda. No, za razliku od Štulića, o Šobiću i njegovoj sudbini se zaista malo zna i crnogorski kantautor se ne javlja od 1982. godine.

Rođen je 7. januara 1956. godine u Nikšiću, gdje je i odrastao i završio srednju školu. Srednjoškolski dani ujedno su i vrijeme kada je počeo muzički djelovati. Nakon srednje škole Šobić upisuje turizam u Dubrovniku, a u tom periodu počinje i ozbiljnije djelovati te privlači pažnju na brojnim festivalima na kojima nastupa.

Na Omladinskom festivalu u Subotici, gdje su svoje prve korake, između ostalih, učinili Kornelije Kovač, Đorđe Novković, Josipa Lisac i Kemal Monteno, Šobić je proglašen “najvećim otkrićem” Omladine 1975.

Nadahnut studentskim životom stvara svoje prve hitove. Godine 1975. objavljuje prvu pjesmu To sam ja, koja u to vrijeme u privatnim studentskim dubrovačkim krugovima dobiva status studentske himne, a godinu dana kasnije na muzičkom festivalu Omladina 76 osvaja drugo mjesto s pjesmom Daj nam neba.

Put ga kasnije vodi u Sarajevo, gdje je doživio i vrhunac karijere.

U saradnji s klavijaturistom Gaborom Lengyelom i studijskim muzičarima snimio je albume Ožiljak i Umjesto gluposti, koji mnogim mlađim slušateljima možda spadaju među kultne albume s ovih prostora, ali velik dio njih vjerovatno nije upoznat s činjenicom da je drugi album imao platinasti tiraž, što nije pošlo za rukom ni mnogim muzičarima o kojima mase danas znaju mnogo više nego o Šobiću.

Zanimljivo je spomenuti i da je platinasti Umjesto gluposti nastao u samo nešto malo više od dvije sedmice i osvojio radiostanice. To je još veći uspjeh ako u obzir uzmemo to da je album nastajao u vrijeme buđenja novog vala, a Šobić je predstavljao zvuk sedamdesetih koji je polagano napuštao studentariju i prepuštao mjesto daleko bučnijim nasljednicima.

Sve ovo dalo mu je vjetar u jedra i Šobić je započeo s radom na trećem albumu naziva Barutana ljubavi, ali usred snimanja dogodila se tragedija. Njegova sestra Šeherezada preminula je od raka, a Šobić se povukao. Kao što je to slučaj i s mnogim drugim muzičarima koji su se sklonili od javnosti, i o njemu su krenule raznorazne teorije i naklapanja.

Neki su tvrdili da je postao pastir, drugi da je umro, a ostali su jednostavno zaboravili na njega dok se nije pojavio YouTube.

Miladin Šobić živi u Nikšiću povučenim životom. Prije nekoliko godina prepoznao ga je jedan obožavatelj, tražio fotografiju i pohvalio se druženjem s legendom. Šobić se 2016. godine pojavio na primanju crnogorske nagrade za životno djelo.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *