Main Menu

Kako je FK Sarajevo dobilo bordo dresove: Za to su zaslužni jedan čovjek i Švicarska

FK Sarajevo godinama je prepoznatljivo po svojim bordo dresovima, no zanimljivo je da, iako je klub osnovan 1946. godine, u ovom prepoznatljivom dresu počeo je igrati tek od šezdesetih godina prošlog stoljeća.


FK Sarajevo u bijelim dresovima 1962.

Izvorne klupske boje Sarajeva bile su nebesko plava i bijela. Do promjene je došlo u ljeto 1962. kada je klub izvučen u istu skupinu Rapan kupa sa švicarskim Servette FC, čiji je kapitan bio bivša zvijezda Sarajeva Lav Mantula. Nakon utakmice na Koševu, Mantula je posjetio prostorije kluba, te je u razgovoru s upravom predložio da Sarajevo preuzme klupske boje Servettea.

Njegova ideja se svidjela rukovodstvu, što je dovelo do historijske odluke donesene na sljedećoj klupskoj skupštini kojom je Sarajevo prihvatilo bordo kao svoju stalnu klupsku boju.


Lav Mantula: Čovjek zaslužan za bordo dres Sarajeva.

Nadimak „bordo tim“ temelji se na klupskim bojama, koje su postale popularna referenca pop kulture u gradu od njihovog usvajanja.

Od tada prvi dres kluba u svakoj sezoni je bordo boje, dok je rezervni dres najčešće bijeli. Posljednji godina crni dres je također popularan kao alternativa za prva dva dresa.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *