Main Menu

Kako se ponašati u slučaju napada psa i šta učiniti

Ugriz psa je stresan događaj koji može dovesti do razvoja cinofobije ili straha od pasa. Kako se ponašati u slučaju napada psa i šta učiniti kako bi se izbjegla slična situacija u budućnosti?

Držanje distance
Ako je pas iza ograde ili na povodcu, napad i samim tim bolan ugriz psa mogu se vrlo lako izbjeći – samo držanjem podalje distance od psa. Ni pod kojim uvjetima ne smijete prilaziti, maziti psa ili njegovo štene bez izričite saglasnosti vlasnika.

Nažalost, ponekad čak ni ovaj pristanak ne garantira da pas neće ugristi. Stoga, prije fizičkog kontakta sa psom, posmatrajte ga. Kako se ponaša? Da li je njegov stav opušten? Da li pokazuje znakove stresa, anksioznosti? Upamtite da sama činjenica da pas ne reži, ne laje i ne izlaže zube još nije poziv na interakciju!

Šta ako sretnete psa bez vlasnika koji reži i sprema se za napad, a nemate gdje da pobjegnete? Evo kako da postupite:

Ostanite mirni
– Lako je reći, ali … prije svega, ostanite mirni. Svaki vrisak, nasilno mahanje rukom i brzo trčanje (besmisleno, jer će vas pas ionako sustići, ako to zaista želi!) Samo će dodatno stresirati psa i ubrzati napad.

– Ne gledajte psa u oči već kontrolirajte situaciju krišom.

– Ne pravite nagle pokrete – pokušajte da se ne pomjerate.

– Stanite bočno prema psu.

– Pažljivo stavite ruke iza potiljka tako da pokrije vaše lice – ako ne izbjegnete napad, zaštiti ćete osjetljive dijelove tijela.

Ako pas ima priliku da pobjegne, a vi ste svjedok napada na nekoga, da biste zaustavili agresiju, možete napraviti iznenadan, glasan zvuk (npr. pištaljka, snažan udarac metalnim predmetom) ili, ako nema takva opcija, npr. nabacite na psa jaknu ili kaput sve što vam je pri ruci i na trenutak će te zbuniti psa.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *