Main Menu

Na današnji dan prije 131 godinu izmišljena košarka

Prije tačno 131 godinu, na današnji dan, doktor James Naismith izmislio je sport koji je mnogo više obične igre u današnje doba – košarku.

Naismith tada vjerovatno nije ni sanjao u šta će košarka izrasti za više od jednog vijeka kada je osmislio novu igru. U tom trenutku koristio je korpu za breskve i loptu za nogomet.

Kako je došao do ideje?

A, kako je Naismith došao na ideju da izmisli košarku te davne 1891 godine? Sve je krenulo jedne neprijatne zime, u jednoj školi u Springfieldu na kojem je radio.

Naismith je imao problem sa nemirnim đacima koji su bili primorani da se bave fizičkim aktivnostima unutar škole, pa mu je profesor tjelesnog odgoja dao dvije sedmice da izmisli dvoransku zanimaciju kojom bi se učenici bavili.

Amerikanac je malo razmislio, a onda došao na genijalnu ideju.

Pravila košarkaške igre

Košarka je zamišljena kao sportska igra između dvije ekipe sa po 12 igrača, od kojih u igri učestvuje samo pet. Tokom cijele utakmice, koja traje dva puta po 20 minuta efektivne igre, dozvoljava se neograničena zamjena igrača.

Cilj je ubaciti loptu u protivnički koš. Prvo američko prvenstvo u košarci održano je 1897. godine, a prva međunarodna utakmica u Evropi 1919, između Francuske i Italije. U ovim krajevima se košarka prvi put pojavila 1923. godine preko izaslanika Crvenog krsta, Amerikanca Vilijama Vilanda, ali se razvila tek poslije Drugog svjetskog rata.

Na početku se igralo sa fudbalskom loptom

Košarka se prvo igrala s fudbalskom loptom. Prve lopte izrađene isključivo za košarku bile su smeđe, što je bila uobičajena boja sve do pedesetih 20. vijeka kada je Paul Tony Hinkle, u potrazi za loptom koja bi bila uočljivija, u upotrebu uveo narandžastu loptu, koja je i danas standardna.

Vođenje ili odbacivanje lopte od podloge (enleski: dribling), nije bilo predviđeno prvim pravilima. Predviđeno je bilo samo dodavanje lopte između saigrača odbacivanjem lopte od podloge. Dodavanje lopte bio je prvi primjer kretanja lopte. Vođenje je postepeno našlo put do košarke i postao dozvoljen, međutm, nije se previše koristio zbog nepravilnog oblika tadašnjih lopti i njihovog nepravilnog odskoka.

Tek je sredinom pedesetih vođenje postalo popularna metoda baratanja loptom, što je bilo uslovljeno poboljšanjem njenih svojstava za što je zaslužan Paul Tony Hinkle.

Košarka, netball, odbojka i lakros jedini su sportovi s loptom izmišljeni od strane država Sjeverne Amerike. Druge igre poput bejzbola i kanadskog fudbala izmislili su Evropljani, Azijci ili Afrikanci.

“Pokazao sam im na dvije korpe za breskve koje sam okačio na krajevima sale i objasnio im da treba da probace loptu kroz protivničke korpe. Puhnuo sam u pištaljku, i tako je počela prva košarkaška utakmica u historiji”, naveo je Naismith u jednom intervjuu 1939. godine.

Što se samog trenerskog posla tiče, Naismith je od 1898-1907 vodio Kanzas, ali nije bio pretjerano uspješan.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *