Main Menu

Nakon osvajanja Mont Everesta: Tomislav Cvitanušić se vratio u Sarajevo

Bosanskohercegovački triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić večeras je stigao u Sarajevo nakon što je uspješno završio misiju i popeo se na najveću planinu svijeta Mont Everest visoku 8.848 metara, javlja Anadolija.

Na Aerodromu u Sarajevu dočekali su ga prijatelji, rodbina i brojni mediji.

Poznati bh. alpinista u obraćanju novinarima zahvalio se posebno medijima i javnosti jer su ga pratili tokom čitave misije do samog vrha Mont Everesta. Dodao je da je sve vrijeme uspona imao kontakt i podršku svog učitelja i legendarnog alpiniste Muhameda Gafića.

– To je bilo važno, jer Everest se ne može penjati iz teretane, to ne ide na snagu, to mora biti iz srca, a ja sam bio ispunjen tolikom podrškom i to mi je puno pomoglo – rekao je Cvitanušić.

On je dodao da je rizik bio ogroman.

– Ove godine je, zaključno s današnjim danom, bilo dvanaest mrtvih, a pet nestalih, što je previše za Everest. Bila je čudna godina u smislu vjetra. Brzina vjetra je dostizala i 120 kilometara na sat, a temperatura je bila minus 30, 32 do minus 38 – kazao je Cvitanušić te dodao:

– Osjećaj kada ste na vrhu je potpuno suprotan od onoga što bi čovjek očekivao, da se osjeća moćno i snažno. Osjećate se tako maleni, tako prolazni. Još uvijek sam preplavljen emocijama. Nakon 58 dana vratio sam se u Bosnu i Hercegovinu.

Javnost širom regije s velikom pažnjom pratila je njegov pohod na Mont Everest, koji je počeo 31. marta, kada je krenuo sa sarajevskog aerodroma prema Nepalu.

 


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *