Main Menu

Navijači žele Halilhodžića za selektora BiH, najmanju podršku imaju Baždarević i Hadžibegić

Navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine na selektorskoj poziciji najradije bi voljeli vidjeti proslavljenog bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića koji je trenutno bez trenerskog angažmana.

Naime, sudeći po anketi portala Klix.ba u kojoj je učestvovalo gotovo 14.000 čitatelja popularni Vaha ima veliku podršku bh. javnosti. Dobio je čak 62 posto glasova, odnosno više od 8.000 ljudi smatra da je upravo Halilhodžić idealna zamjena za odlazećeg Ivayla Peteva.
Posljednji angažman Halilhodžić je imao u reprezentaciji Maroka koju je vodio do augusta 2019. do augusta ove godine kada je dobio otkaz. Njegova selekcija je četiri mjeseca kasnije postala četvrta reprezentacija svijeta.

Vaha je poznat i kao stručnjak koji je čak pet reprezentacija odveo na Svjetsko prvenstvo, ali je prije samog održavanja turnira dobio čak tri otkaza, što je nezabilježeno u svijetu nogometa.

Najveće uspjehe ostvario je osvajanjem Kupa Francuske s PSG-om 2004. te prvenstva Hrvatske s Dinamom 2011. godine.

“Nije me niko zvao iz Saveza, a trenutno nemam komentar na tu ideju da budem selektor. Ponavljam ono što sam i ranije govorio – previše je politike u Savezu…”, rekao je Halilhodžić u jutrašnjem razgovoru za portal Klix.ba.

Osim Vahe, podršku javnosti ima i Safet Sušić koji je već jednom vodio reprezentaciju BiH i odveo je na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Pape je dobio 17 posto glasova.

Navijači reprezentacije BiH ne bježe od ideje da za promjenu na selektorsku poziciju dođe neko novi, odnosno da nisu to imena koja se standardno vrte u medijima već decenijama. Za ovakav razvoj situacije glasalo je 11 posto čitatelja.

Rezultati Klixove ankete (Foto: Screenshot)

Za ostanak Peteva na klupi reprezentacije glasalo je četiri posto čitatelja, dok su najmanju podršku dobili Mehmed Baždarević i Faruk Hadžibegić sa po tri posto glasova.

Podsjetimo, Petev ima ugovor s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine do posljednjeg dana ove godine, a zvanična informacija o njegovoj sudbini će biti objavljena 29. decembra nakon sjednice Izvršnog odbora krovne kuće bh. nogometa.

Bugarski stručnjak je na klupu naše reprezentacije stigao u januaru 2021. godine, a u 20 utakmica je upisao šest pobjeda te po sedam remija i poraza uz gol-razliku 19:24.

Naša selekcija je igrala veoma loše u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali je Petev popravio dojam u Ligi nacija gdje je naša selekcija izborila povratak u elitnu diviziju. Ipak, generalni dojam je da 47-godišnji Bugarin nije zadovoljio te će mu 29. decembra vjerovatno biti i zvanično saopćeno da je bivši selektor BiH.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *