Main Menu

Obratite pažnju: Ove četiri navike podižu šećer, a nisu hrana

Hrana nije jedini uzrok visokog šećera u krvi. Kada pomislite na to, vjerovatno vam odmah na um padne to koliko slatkiša jedete.

Unos ugljenih hidrata ima značajnu ulogu u nivou šećera u krvi, bilo da se nalaze u voću, žitaricama ili slatkišima. Međutim, ne utiču samo oni na nivo šećera.

Neke navike koje nemaju nikakve veze s hranom utiču na to kako tijelo reguliše šećer.

Stres
Pod stresom se oslobađaju hormoni, poput adrenalina i kortizola. Otpuštanje ovih hormona povećava budnost i proizvodnju energije – što znači da će šećer u krvi skočiti, ali u tim kratkoročnim situacijama, taj energetski skok je zapravo poželjan. Morate biti budni i puni energije kako biste se nosili sa stresnom situacijom. I kada se taj stresor ukloni, nivo ovih hormona vraća se u stanje mirovanja i sve je ponovno uravnoteženo. Problem nastaje kada je stres stalno prisutan u životu. Hronično visok nivo kortizola može hronično povisiti nivo šećera u krvi, pišu Nezavisne.

Nedovoljno sna
Nedostatak sna takođe može podstaknuti porast nivoa kortizola tokom dana, odnosno povećanje glukoze i učiniti da tijelo manje efikasno snižava visok nivo šećera u krvi. Nedovoljno sna može poremetiti hormone gladi, pa ćete primjetiti da ste više gladni tokom dana kada se niste lepo naspavali. Preporučuje se 7-8 sati sna svake noći.

Nedovoljno aktivnosti
Neredovno kretanje takođe je povezano s povišenim nivoom šećera u krvi. Mišićima je potrebna energija za kretanje tokom vježbanja i oni će koristiti glukozu iz krvi kao gorivo. Istraživači su 2022. godine otkrili da je hodanje, čak i stajanje od 2 do 5 minuta, sat ili dva nakon jela, dovoljno da se ostvari značajan uticaj na nivo glukoze u krvi. Intenzivnije vježbanje ima još veći učinak.

Vrijeme jela
Važno je i kada jedete. Metabolizam je aktivniji ujutru, što znači da je organizam spremniji za bolju razgradnju hrane i iskorišćavanje glukoze iz krvi. Kada jedete kasno uveče, neposredno prije spavanja, treba više vremena da tijelo glukozi iskoristi.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *