Main Menu

Ovaj film postao je jedan od najgledanijih svih vremena

Novi Netflixov triler o preživljavanju, “Society of the Snow”, postao je jedan od najgledanijih filmova svih vremena na toj streaming platformi, samo nedjelju dana nakon izlaska.

Film je adaptacija istoimene knjige Pabla Viercija koja opisuje tragičnu avionsku nesreću u Andima koja se dogodila 13. oktobra 1972. godine.

Do nesreće je došlo kada su piloti počeli prerano da spuštaju avion jer su bili sigurni da su došli na odredište, iako je ono bilo udaljeno još 60 ili 70 kilometara.

Borba za opstanak
Piloti nisu bili svjesni da se spuštaju u srce Anda, a nakon što se avion zabio u planinu, preživjeli su počeli tešku i neizvjesnu borbu za opstanak.

U avionu je bilo pet članova posade i 40 putnika koje su uglavnom činili članovi urugvajskog ragbi tima, kao i njihove porodice i prijatelji.

Od njih 45, 33 je preživjelo pad aviona, ali je više od polovine umrlo u narednim danima zbog povreda i hladnoće, kao i zbog lavine koja se jedne noći dogodila. Preživjeli su morali da jedu meso mrtvih ljudi zbog nedostatka hrane.

Avion 571 letio je iz Urugvaja u Čile i prevozio je urugvajsku mušku ragbi ekipu na utakmicu.

Preživjeli putnici su se morali držati rigoroznih mjera kako bi ostali živi, prenosi 24sedam.

Oduševio kritičare
Temperature su u šumama Anda išle i do 40 stepeni ispod nule, a mjere za preživljavanje su podrazumijevale i hanibalizam.

“Society of the Snow” bavi se ovim događajem iz perspektive ragbi igrača Nume Turcatija. Film je ima premijeru na Venecijanskom festivalu, na kojem je oduševio kritičare.

Prema izvještaju Digital Spyja, Society of the Snow prikupio je 12 miliona sati gledanja i 51 milion pregleda do 14. januara. To je film svrstalo na deseto mjesto na Netflixovoj listi deset najboljih filmova svih vremena koji nisu na engleskom jeziku.

Trenutno najgledaniji Netflixov film koji nije na engleskom jeziku je Troll, sa 178 miliona sati gledanja i 103 miliona pregleda. Neki predviđaju da će ga Society of the Snow s vremenom prestići.

Film ima sjajnih 90% na Rotten Tomatoesu, dok je na IMDb-u ocijenjen sa 7.9.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *