Main Menu

Ovo su najposjećeniji koncerti ikada na prostoru bivše Jugoslavije

Prethodnih sedmica glavna tema medija je turneja pjevačice Aleksandre Prijović pod nazivom “Od istoka do zapada”, koju je mlada pjevačica započela sa tri uzastupna koncerta u beogradskoj Štark areni, nakon čega je rasprodala dvije sarajevske Zetre i zakazala treću, četiri Arene Zagreb i zakazala petu.

Veliko interesovanje publike u Srbiji i susjednim zemljama za nastupe Aleksandre Prijović izazvalo je različite reakcije javnosti, te su jedni podržali mladu folk pjevačicu, dok su drugi bili iznenađeni brzinom kojom je rasprodala najveće arene na Balkanu, kao i odzivom publike, piše Nova.rs.

Kako se navodi, Aleksandra Prijović je na održanim koncertima u Beogradu okupila 50.000 ljudi, a nešto više obožavalaca njene muzike slušaće nastupe folk zvijezde u hrvatskoj prijestolnici.

I dok mnogi pričaju o uspjehu popularne pjevačice, ovo su rekordi kada su u pitanju koncerti na našim prostorima, napunjene Arene i broj posjetilaca.

Dino Merlin rasprodao je četiri beogradske Štark arene gdje će nastupati za svoju publiku u toku novembra mjeseca. Jedan od najpopularnijih pjevača i autora na prostoru bivše Jugoslavije izvodiće numere uz koje su brojne generacije odrastale.

Zdravko Čolić ubjedljivi je rekorder po broju napunjenih Arena, pa je 2019. godine čak šest puna nastupao za svoju publiku u najvećem objektu srpske prijestonice i regiona. Jedna od najvećih balkanskih zvijezda, kao u danima najveće popularnosti, sa mnogo energije i emocija pjevao je za svoje obožavatelje svih generacija vanvremenske hitove koje je stvarao u karijeru dugoj nekoliko decenija.

I dok rekord u Evropi drži italijanski pjevač Vasko Rosi sa nevjerovatnih 225.000 posjetilaca na koncertu održanom u Modeni 2017. godine, na zavidnom drugom mjestu je jugoslovenski rok sastav „Bijelo Dugme“ sa 220.000 prisutnih na koncertu na Hipodromu 2005. godine, čime je ova grupa ispisala istoriju jugoslovenskog roka i pokazala da njihova muzika odolijeva promjenama trendova na muzičkoj sceni.

Narednih šest pozicija zauzimaju japanski bend „Glej“, britanski pjevač Pol Mekartni, slavna pjevačica Tina Tarner, američki pjevač Frenk Sinatra, italijanski kantautor Lučano Ligabu i Amerikanac Brus Springstin koji su na svojim koncertima okupili između 200 do 160 hiljada ljudi.

Nakon ovih svjetskih zvezda, nalazi se srpska pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović sa 150.000 posjetilaca na koncertu na Ušću 2013. godine i sa najviše prodatih karata.

Na daljoj listi najposećenijih koncerata nalaze se irski rok bend „U2“, koji je okupio takođe 150.000 obožavalaca, a za njima američki rok bend „Kiss“ – 137.000, britanski rok sastav „Queen“ – 131.000, kraljica popa Madona – 130.000, britanski rok bend „The Rolling Stones“ – 126.000 i kralj popa Majkl Džekson -125.000.

Ono što je posebno zanimljivo, pojedini srpski izvođači našli su se na listi iznad nekih od najvećih imena svjetske muzičke scene, pa su na svojim koncertima okupili veći proj posjetilaca.

Kada je u pitanju muzička scena na prostoru bivše Jugoslavije, još dva koncerta ostala su zabilježena kao značajni istorijski momenti – koncert „Bijelog Dugmeta“ kod Hajdučke česme, koji je izazvao nevjerovatno interesovanje javnosti, te je često u medijima nazivan kao „jugoslovenski Vudstok“, održan 28. avgusta 1977. na Topčideru, kao i nastup „Prljavog kazališta“ na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu, 17. oktobra 1989. godine, kada se na ovom mjestu okupilo više od 150.000 ljudi, a ovaj nastup upamćen je i po specifičnoj atmosferi u kojoj je održan, te mnogi kažu da je označio početak kraja Jugoslavije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *