Main Menu

Preminuo legendarni Franc Bekenbauer, najveći igrač u historiji Njemačke

Najveći igrač u historiji Njemačke Franc Bekenbauer (Franz Beckenbauer) preminuo je danas u 79. godini.

– Sa velikim žaljenjem obavještavamo javnost da je moj suprug, naš otac, Franc Bekenbauer, sinoć preminuo mirno, u snu, okružen porodicom. Molimo vas da nam dozvolite da žalimo u miru i da se uzdržite od bilo kakvih pitanja – navela je porodica u saopštenju.

Njemačka se oprašta od svog najvećeg fudbalera. Imao je nadimak “Kajzer” po kojem je bio poznat širom svijeta, kao i po svojoj prepoznatljivoj igri. Na osnovu njegove igre izmišljena je pozicija “libero” u fudbalu.

Bekenbauer je imao velikih zdravstvenih problema o čemu je prije nekoliko dana govorio njegov brat Valter (Walter).

Ugledni njemački “Bild” piše kako su smrt njegovog sina Stefana (Stephan) 2015. godine i glasine o korupciji na Svjetskom prvenstvu 2006. uticale na njega.

Od tada se i njegovo zdravlje pogoršalo. Infarkt oka, operacije srca, plus Alchajmerova bolest s pridruženom demencijom.

Image

U posljednje vrijeme se nije pojavljivao u javnosti. Nije se pojavio na proslavi 33. godišnjice od titule svjetskog prvaka, pa su krenule glasine o njegovoj teškoj bolesti. Nažalost, one su se obistinile.

Franc Bekenbauer ostat će upamćen kao najveći fudbaler u historiji Njemačke i jedan od najboljih igrača svijeta ikada.

Igrao je za Bajern Minhen, Njujork Kosmos i HSV. S Bavarcima je četiri puta bio prvak Njemačke (1969., 1972., 1973. i 1974. godine) i tri puta je osvajao Ligu prvaka (1974., 1975. i 1976. godine). I s HSV-om je bio prvak Njemačke 1982. godine.

Osvojio je i četiri kupa Njemačke, te tri naslova sa Njujork K

Image

Dva puta je bio dobitnik Zlatne lopte 1972. i 1976. godine, a kao fudbaler je 1972. predvodio Njemačku do titule prvaka Evrope. Dvije godine kasnije vodio je Nijemce do osvajanja Svjetskog prvenstva.

Nijemce je do svjetskog trona vodio i kao selektor 1990. godine.

Od 1994. do 2009. Franc Bekenbauer obnašao je dužnost predsjednika Bajern Minhena. Jedan je od tek trojice koji su bili svjetski prvaci kao igrači i kao selektori – to su uspjeli još Brazilac Mario Zagalo (Zagallo), koji je preminuo nedavno, te Francuz Didije Dešam (Didier Deschamps).

Od legendarnog Bekenbauera se opraštaju na društvenim mrežama.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *