Main Menu

Renesansa u svijetu autoindustrije

Uskoro će svi automobili imati ograničenje brzine

Prema nekim informacijama, svi novi automobili trebali bi biti opremljeni limiterima brzine, kako bi bili u skladu s novim propisima Europske unije.

Ministri će uskoro najaviti brojne nove mjere sigurnosti vozila, od kojih će neki smanjivati snagu motora ako vozači pređu određenu brzinu, izvještava Daily Telegraph.

Tehnologija, nazvana “inteligentna pomoć pri brzini”, ovisi o GPS praćenju i kamerama na vozilu, a dužnosnici EU su je ranije opisali kao “veliki korak naprijed” što se tiče sigurnosti na saobraćajnicama.

Zastupnik britanskog parlamenta Craig Mackinlay, koji je predsjednik parlamentarne skupine Fiar Fuel UK Motorists and Hauliers, rekao je da prijedlozi zvuče “vrlo nekonzervativno”.

“Ovo će potpuno uništiti tržište luksuznih automobila, a mislim da toliko aspekata kampanje protiv vozača sada dolazi do izražaja”, rekao je Mackinlay.

“Ovo je samo još jedan Big Brother u kokpitu. Vidjet ćemo više ovoga ako krenemo u smjeru određivanja cijena cesta. Mislim da ljudi nisu razmišljali o aspektima slobode svega ovoga. Samo zvuči vrlo nekonzervativno”, dodao je.

Neki proizvođači poput Forda i Citroena već su počeli koristiti tehnologiju ograničavanja brzine u svojim vozilima. Edmund King, predsjednik AA-a, rekao je da bi ograničenja brzine na cestama trebala biti vrlo točna na digitalnom sistemu kako bi se osiguralo da nema problema.

“Ograničenja brzine moraju biti potpuno tačna jer automobil reaguje na ograničenje brzine. Ako imate pogrešno ograničenje brzine u digitalnom sistemu, to bi vas moglo usporiti na pogrešnu brzinu ili vam omogućiti da ubrzate do pogrešne brzine”, poručuje Mackinlay.

Ministarstvo saobraćaja Velike Britanije (DfT) saopštilo je da nisu donesene odluke o tome koje će sigurnosne propise UK slijediti. Glasnogovornik je dodao: “Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a pruža nam platformu za kapitaliziranje naših regulatornih sloboda.”« (Previous News)
(Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *