Main Menu

Revolucionarne plutajuće vjetroturbine spremne za testiranje

Norveška kompanija „World Wide Wind“ razvila je revolucionarnu kontrarotirajuću plutajuću vjetroturbinu VAWT, koja bi mogla udvostručiti dobivanje energije.

Suprotan smjer
Prototip vjetroturbine veličine 19 metara od 30 kW, koji će se uskoro testirati u norveškom moru, dolazi s vertikalnom osom, a sav posao s teškim generatorima obavlja se ispod vode i ispod plutajućeg pontona turbine.

Rotor i stator generatora zatim su spojeni na par turbina s okomitom osom, od kojih svaka pokreće tri lopatice pod uglom od 45 stepeni od osovine glavnog tornja. Donja turbina je podešena da se okreće u jednom smjeru, a gornja, postavljena na stub koji se proteže po sredini donje, podešena je da se okreće u drugom smjeru.

U kojem god smjeru vjetar puhao, plutajući dvostruki VAWT pasivno se naginje do optimalnog ugla, a dvije se turbine počinju okretati u suprotnim smjerovima, učinkovito udvostručujući brzinu kojom se rotor okreće u statoru.

400 metara visine
Okretni moment koji vjetar stvara na strukturi učinkovito se neutralizira s dvije suprotne rotacije. Osim toga, stožasti zamah svakog rotora smanjuje brzinu vrha lopatica, tako da se u praktičnoj situaciji vjetroelektrane mogu postaviti bliže jedna drugoj, generirajući više energije iz zadane površine i smanjenje priključnog kabliranja.

Iz „World Wide Winda“ kažu da vide jasan put za dizanje ovih strojeva do čak 400 metara visine, pa bi jedan toranj mogao proizvoditi fantastičnih 40 MW, gotovo dvostruko više od najvećih svjetskih vjetroturbina i, što je još važnije, mogao bi drastično smanjiti troškove na manje od 50 američkih dolara po megavatu energije, što je manje od polovice troška običnih vjetroelektrana s vodoravnom osom.

(Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *