Main Menu

Rijeka Drežanka

Drežanka je rijeka u BiH, desna pritoka Neretve.
Dobila je ime po čitavoj regiji kroz koju protječe (Drežnica).
Duga je 21 km, a površina slijeva iznosi 146 km². Slivno područje i tok Drežanke nalaze se između Čvrsnice (2226 m) na sjeveru i Čabulje (1776 m) na jugu. Dolina Drežanke se pruža u pravcu zapad-istok. Izvire iz krških vrela bogatih vodom, na nadmorskoj visini od 485 m, a ulijeva se u Neretvu u neposrednoj blizini Drežnice na nadmorskoj visini od 112 m. Prosječan pad Drežanke iznosi 17 ‰.

Drežanka ima dosta pritoka, od kojih su najznačajnije Meomača, Jesevac, Ledenica, Tisno i Ždilac…
Drežanka nastaje u naselju Lisičine, spajanjem Mošćenuše i Laloša. Ove rijeke su duge oko 5 km. Mošćenuša je veća i izvire u brdima Čvrsnice. Rijeka teče prema zapadu kroz naselje Lisičine, gdje prima pritoku Ješevac, na kojoj se nalaze divni vodopadi. Nakon ušće Ješevca, počinje formirati usku Drežansku dolinu, koja je gusto naseljena. Rijeka zatim ulazi u naselja Poglavica i Bunčići, gdje prima brojne pritoke u obliku potoka, ali i jednu veću pritoku, Meomaču. Rijeka nizvodno počinje avulirati korito i prolazi pored naselja Striževo, gdje prima Vioču i Gračanicu. Nizvodno prima pritoku Vidikovac i Pogorelište. Zatim protječe kroz Bunčiće primajući Ždilac i Tisno, nakon čega ulazi u donji tok. Tu se smiruje i prima Zabrušu, Ledenicu i Veju. Potom ulazi u naselje Žlib, a onda u Donje Selo gdje je izgrađena brana koja sprečava daljnju akumulaciju pijeska u rijeci. Zatim ulazi u Novo Naselje, adminstrativni centar Drežnice, a ulijeva se u Neretvu kod željezničke stanice Stara Drežnica odnosno u Salakovačko jezero.
Zbog potpuno sačuvane čistoće vode i nedirnutih prekrasnih krajolika kroz koje protječe, rijeka Drežanka, jednostavno, ostavlja bez daha.
Sve od izvora do ušća tu rijeku krase prirodni virovi, vodopadi, nebesko plavetnilo, rijetko viđena čistoća vode a posebno se ističu Balin vir, Mujića vir, Stupina, mali i veliki Zelenak i Crna stupina.

Stupina u Dragi je poznato kupalište gdje se donedavno održavali skokovi kao pripremno takmičenje za skokove sa Starog mosta u Mostaru, dok kupalište Crna stupina u Striževu je za ljubitelje netaknute prirode. Zove se crna jer sunce ne dopire do vode pa voda izgleda crna.
Na svima se mogu doživjeti jedinstveni i neponovljivi prizori koji dočaravaju svu ljepotu i raskoš te hercegovačke ljepotice i posjetitelje naprosto primoravaju da opet dođu i da se dive netaknutoj prirodi kakva se rijetko može vidjeti. 

 (Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *