Main Menu

“Salaš u Malom Ritu”: Student nije zapalio žito

“Salaš u Malom Ritu” je jugoslavenska igrana TV serija u produkciji RTV Beograd, originalno emitirana na programu JRT početkom 1976. godine. Ubraja se među najpopularnije serije svog vremena na ovim prostorima.

Dva filma
Serija prati avanture dječaka Milana Maljevića, kojeg igra Slavko Štimac, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nastala je po istoimenoj knjizi Arsena Diklića, a u režiji Branka Bauera.

Serija predstavlja kompilaciju, odnosno proširenje dva cjelovečernja filma – „Zimovanje u Jakobsfeldu“ i „Salaš u Malom Ritu“.

Mali Rit je naizgled mirno banatsko selo, čiji stanovnici ne pružaju otpor njemačkoj okupaciji. Zapravo, partizani se uzdržavaju od napada na selo, koje koriste kao tajnu bazu, da ne bi privukli pažnju Nijemaca.

Požar je doveo u selo lukavog i nemilosrdnog inspektora Šicera, kome odmah postaje sumnjivo da prije ovog incidenta u selu nije bilo nikakvih antiokupatorskih akcija. Šicer otkriva mrežu partizanskih ilegalaca u selu koju, između ostalih, čine krčmar Paja, seoski brica i Vasin otac.

Zvijezda serije
Zvijezda serije bio je genijalni naturščik Slavko Štimac, ali su i drugi glumci ostvarili sjajne uloge. Među njima su Miodrag Radovanović Mrgud kao zlokobni folksdojčer Šicer, kao i Štimčev drug Vasa, odnosno Ljubomir Živanović.

Njegov grafit “Student nije zapalio žito” živi i danas. Naslovna tema “Ja sam rođen tamo na salašu“ bila je apsolutni hit.

Napisali su je Miomir Petrović i Saša Mirković. Njih dvojica su u seriji glumila Sašu i Cileta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *