Main Menu

Šest parova biljaka koje ne biste trebalo saditi zajedno u vašoj bašti

Ako se pitate zašto povrće u vašoj bašti ne uspjeva, uprkos dobrom sjemenu, sadnji, navodnjavanju i gnojidbi, možda bi trebali razmisliti jeste li na pravi način posijali različito povrće i začine.

Biljke, kao i ljudi, međusobno dijele uzajamnu simpatiju, ali i antipatiju. Naučno objašnjenje leži u tome što u kontaktu između biljaka, gljivica ili mikroorganizama, dolazi do izdvajanja određene hemikalije, koje usporavaju ili potpuno ometaju razvoj biljke.

Luk i grašak

Sve vrste luka, a posebno prasa, suzbijaju rast graška. Ono što je posebno smrtonosno za ovu mahunarku je sadnja pored biljelog luka. Njemu više odgovaraju korjenaste biljke, posebno repa, ali i peršin, kao i krastavac.

Krompir i paradajz

Razlog zajedničke netrpeljivosti između krompira i paradajz nema nikakve veze s misterioznim fenomenom alopatije – prijenosom bolesti. Bliska veza između ovih kultura je kriva za sve. Krompir i paradajz pripadaju istoj porodici, a zato što u porodici postoji povijest istih bolesti, jednako su ugroženi. Sade li se zajedno, dolazi do razmjene štetnika i bolesti. Isto pravilo važi i za druge članove porodice: paprika i patlidžan ne smiju se saditi s krompirom i paradajzom.

Paprika i grah

Ove kulture često postaju žrtve antraknoze – gljivične bolesti koja izaziva formiranje crnih točaka, ulceraciju stabljika i biljnog lišća, odnosno oštećenja na površini, kao i opadanje plodova. Ona često pogađa bundeve, dinje, lubenice, jagodičasto voće – maline, ribizl, jagode. Ove biljke se također ne smiju saditi s paprikom, graškom i grahom.

Mrkva i kopar

Iskustvo povrtlara pokazuje da se ova dva usjeva ne smiju posaditi u susjedstvu. Naime, usporava se rast korijena. Vjeruje se da rast mrkve također potiskuju anis i peršin. Ali zato grašak, špinat i luk imaju blagotvorni učinak na sazrijevanje korjenastog povrća.

Salata i brokula

Zelena salata ne razvija se dobro tamo gdje je prethodno uzgajana brokula, a ne raste dobro ni u neposrednoj blizini ovog povrća. Tvari koje brokula proizvodi u zemljištu, potiskuju rast zelene salate. Povrće koje favorizira rast zelene salate su različite vrste luka, krastavci, rotkvica, jagoda, neven, repa.

Hren i repa

Definitivno je nepoželjno da se uzgajaju hren i crvena repa. Isto važi i za grah. Ništa manje oštećenja hrenu donosi i blizina suncokreta. Odgovaraju mu brokula, cvjetača, zelena salata, mrkva i luk pa se ove kombinacije preporučuju povrtlarima.(Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *