Main Menu

Sjećate li se Gabriele Sabatini

Jedna od najljepših žena u povijesti tenisa, danas 54-godišnja Argentinka Gabriela Sabatini, odavno se oprostila od tenisa, ali svojmim izgledom i dalje šarmira ljude oko sebe gdje god se pojavi.

Sada je na svome Instagramu objavila fotografije iz Rima.

– Volim te – poručila je ‘vječnom gradu‘.

Počeli su se odmah nizati komentari.

– Ženo, što se događa? Stariš li ti uopšte! – Ti si najljepša Argentinka ikad.

Gabriela Sabatini - Wikipedia

Od njenog oproštaja sa sportskom karijerom prošlo je dosta vremena. Uprkos brojnim osvojenim mečevima, turnirima i drugim odličjima, koje je postigla tokom svog “zlatnog doba” krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, profesionalnu je karijeru okončala sa samo 26 godina. Ipak, u svojoj je zemlji, a i šire, i dalje bila slavljena kao jedna od ikona tog sporta. S osvojenih dva Grand Slam naslova, predstavljanjem svoje zemlje na Olimpijskim igrama, gdje je izborila srebro, te naslovom najbolje juniorske igračice na svijetu 1984. godine, održavanje popularnosti i nakon što je odbacila reket i najmanje ne čudi.

Njezina slava i sportski uspjesi, zapravo, nisu rezultirali samo peharima, medaljama i odličnim rezultatima, već i drugim oblicima “dostignuća”. Tako je, primjerice, lutka “Gabriela Sabatini” izrađena prema njenom liku i teniskoj odori 1994. godine, bila omiljena igračka argentinskim djevojčicama, a atraktivna crnka prva je tenisačica na svijetu prema kojoj je imenovan cvijet, točnije rod narančaste ruže, koji od 1992. godine nosi njezino ime. Sredinom devedesetih sportašica je objavila i dirljivu knjigu “My Story”, koja je njenim obožavateljima dala uvid u sasvim drugu stranu njenog života, a po nevjerovatnoj priči i žaru s kojim je govorila o svom sportu, nije se dalo naslutiti da bi ga samo dvije godine kasnije zauvijek mogla napustiti.

Kao izuzetno lijepo, a planetarno popularno lice, Sabatini je bila pravi “mamac” za kupce brojnih proizvoda pa je tako snimila i niz reklamnih kampanja za poznate brandove, uključujući sportsku opremu Fila, skupocjene naočale Ray Ban, napitak Pepsi i druge. Argentinsku javnost rastužila je viješću koju im je priuštila već 1996. godine, odnosno oproštajem od sportskog rekvizita kojim je stekla svjetsku slavu.

Gabriela Sabatini Miss Gabriela Night EDT | MiST Parfumerija

Za razliku od brojnih sportista, koji su po završetku karijere uživali u plodovima dotadašnjeg rada trošeći iscrpne zalihe zarađenog novca na provod i nepotrebni luksuz, Gabriela Sabatini tada se odlučila u potpunosti posvetiti poslu kojeg je pokrenula još 1989. godine, tačnije, liniji parfema s vlastitim potpisom. Iako su mnogi skeptično gledali na njezinu transformaciju iz sportašice u ozbiljnu poslovnu ženu, Sabatini je pravi primjer da je uz dobru volju i upornost to itekako moguće.

Gabriela Sabatini, among her good wishes for Nadal and Muchova and Garcia  as favourite players

Nekadašnja sportska ikona i danas živi mirnim životom u svom prostranom stanu u Buenos Airesu, a posebna strast su joj putovanja, što poslovna, u službi promoviranja svog parfema, što privatna, na koja obično vodi majku ili druge članove porodice.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *