Main Menu

USB stik sa samouništenjem

Rajan Volker (Ryan Walker) iz kompanije Interrupt Labs, koja razvija hardver i softver otvorenog koda, donosi USB flash pogon pod nazivom Ovrdrive USB, koji je razvijen radi povećane sigurnosti podataka, no to ne čini enkriptiranjem koje je u mnogim državama s represivnim režimima ilegalno, već s hardverskom značajkom, mehanizmom za samouništenje koji zagrijava flash čip na više od 100 stepeni Celzija.

U osnovi, 100 stepeni Celzijevih nije dovoljno da bi vam spržilo čip, ali Volker kaže da korisnici uvijek mogu dodati “uradi sam implantat” za samouništenje, iako se neće isporučivati s tom opcijom jer bi zahtijevalo ugrađivanje opasnog spoja.

Ovaj USB stik je prvenstveno namijenjen novinarima u represivnim područjima i sigurnosnim istraživačima.

Ono s čime Ovrdrive USB čuva podatke je sigurnosni sistem koji omogućuje da pri umetanju stika u USB utor čitanje podataka nije moguće jer će osobi koja ga utakne izgledati kao da je pokvaren, no kada ga tri puta zaredom brzo umetnete, moći ćete vidjeti datoteke koje se na njemu nalaze.

Ovrdrive USB sadrži Microchip ATtiny24A mikrokontroler i ima kapacitet od 8 GB NAND flash MT29F64G08CBABAWP memorije.

Trenutno se nalazi u sistemu crowdfundinga na portalu Crowd Supply, gdje se može naručiti po cijeni od 69 američkih dolara, a isporuke bi trebale krenuti 4. avgusta 2024. godine.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *