Main Menu

Uskoro prvi letovi moćne bespilotne letjelice: Visok stepen nevidljivosti za radarske sisteme

Američka vojna naučna agencija DARPA ove godine namjerava započeti s prvim letovima nove bespilotne letjelice Shepard XRQ-73.

Ideja je da američka vojska dobije novi hibridni bespilotni dron s električnom propulzijom koji je dizajniran za dugu izdržljivost i visok stepen nevidljivosti za neprijateljske radarske sisteme, što znači da će biti namijenjen za izvođenje misija duboko u neprijateljskom teritoriju.

Avion koji djeluje poput manje inačice nevidljivog bombardera B-21 dobio je oznaku X-plane, a izrađen je od konzorcija predvođenog Northropom Grummanom.

DARPA kaže da je ovo napredna verzija Great Horned Owl (GHO), iz programa Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA) koji podržava Istraživački laboratorij zračnih snaga (AFRL).

Za razliku od GHO drona koji je težio oko 180 kg, XRQ-73 je bespilotna letjelica Grupe 3, što znači da će imati težinu do 567 kg i maksimalnu brzinu do 463 km/h.

– Ideja koja stoji iza programa je iskoristiti nove tehnologije i smanjiti rizike integracije na razini sistema kako bi brzo sazrio novi dizajn letjelice dugog vijeka trajanja koja se može brzo staviti u pogon – rekao je voditelj programa SHEPARD Steve Komadina.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *