Main Menu

Vremeplov – “Gori vatra”

“Gori vatra“ je bosanskohercegovačka drama snimljena 2003. godine u režiji Pjera Žalice.

Ovo je bio njegov prvi dugometražni film za koji je napisao i scenarij. Radnja se dešava tokom kasnih 1990-ih u poslijeratnom bosanskohercegovačkom gradu Tešnju. Stanovnici grada su zauzeti pripremama oko predstojeće posjete američkog predsjednika Bila Klintona (Bill Clintona).

Najbolji film
Grad je preplavljen korupcijom zbog ratnih godina, ali oni rade zajedno na dočeku više od nekoliko dana i pretvaraju se da sve izgleda uredu izvana. Film je 2003. bio bosanskohercegovački kandidat u kategoriji za najbolji strani film na 76. dodjeli Oskara, ali nije ušao u užu konkurenciju.

Na Sarajevo Film Festivalu osvojio je nagradu u kategoriji najbolji film.

Bosna i Hercegovina, dvije godine poslije rata. Tešanj, mali, ni po čemu izuzetan gradić – na površini dobri, otvoreni ljudi, skroman, pošten život, pijaca, tradicija i komšiluk. Ali ispod površine: glad, etnička podijeljenost, kriminal, prostitucija i totalna korupcija. Onda stiže vijest o skoroj posjeti američkog predsjednika – Bila Klintona gradu, i njegovoj spremnosti da tom prilikom postane počasni građanin i kum općine. Sve se doima kao jasan nagovještaj dolaska boljih dana, dana blagostanja, napretka i sreće.

Sjajna ekipa
Ali to mora i da se zasluži, u sedam dana sve što nije dobro: kriminal, korupcija, etnička netrpeljivost mora jednostavno da nestane. Pod nadzorom i uz svesrdnu pomoć posmatrača iz međunarodne zajednice počinje bjesomučna borba za stvaranjem demokratije za sedam dana. U toj trci grad potpuno poludi…

U filmu glume Enis Bešlagić, Bogdan Diklić, Saša Petrović, Izudin Bajrović, Emir Hadžihafizbegović – Faruk, Jasna Žalica i drugi…

Muziku potpisuje Saša Lošić.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *