Main Menu

Žene na muškarcu prvo uoče ramena

Jedna stvar na ženi podsvjesno im govori je li zdrava i plodna.

Antropologinja Ana Mečin (Anna Machin) sa Oxford Sveučilišta, za svoju je novu knjigu „Zašto volimo“ prikupila je brojna istraživanja o muško ženskim odnosima i razgovarala s mnogim stručnjacima, ne bi li otkrila koje su najveće razlike među spolovima, odnosno šta jedni na drugima najčešće gledaju.

Za Daily Mail ona je otkrila da, evolucijski uvjetovano, žene na muškarcima prvo gledaju omjer ramena i struka, a poželjno je da su im ramena široka i da idu u „trokut“, te da je struk vizuelno uži.

Simetrično lice
Osim toga, žene na muškarcima vole i simetrično lice jer je ono, kako podsvjesno misle, pokazatelj dobre genetike, te im pokazuje da ih muškarac može zaštititi i posvetiti se porodici.

Muškarci su ipak “programirani” da na ženama prvo primjećuju njihove bokove, odnosno imaju li građu pješčanog sata, jer uski struk i široki bokovi ukazuju na zdravlje i plodnost.

Struk i bokovi
U eksperimentu praćenja oka koji je proveden u Teksasu 2015. godine, naučnici su otkrili da su se muškarci, ali i žene, prvo usmjerili i proveli najduže gledajući u stomak, odnosno dijafragmu nepoznate žene prije nego što su prešli na njeno lice, što sugerira da prilikom odlučivanja kome prići kao potencijalnom partneru, ili pri provjeri konkurencije, omjer struka i bokova jedna je od prvih informacija koje obrađuje naš mozak.« (Previous News)
(Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *