Main Menu

Znate li ko je najpoznatija osoba u vašem gradu?

Istraživač “Mapboxa” i geograf Topi Tjukanov osmislio je interaktivnu kartu koja pokazuje najznačajnije osobe iz svakog grada na svijetu.

Najistaknutija osoba u Edinburghu je prema karti Sean Connery, na vrhu liste u u Honoluluu je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama, a Freddie Mercury u Zanzibaru.

Interaktivna karta se bazira na studiji objavljenoj ove godine. Naime, istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu predvođen Morgane Laouenan izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata.

Podaci uzimaju u obzir čimbenike poput broja unosa na Wikipediji, dužinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu u periodu od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica, piše Daily Mail.

Korisnici mogu vidjeti najistaknutije osobe svojeg grada ili države u četiri kategorije-kultura, otkriće i nauka, vodstvo ili sport i igre.

Peta kategorija “sve” otkriva ko je generalno najznačajnija osoba na nekom području. Gledajući BiH, na listi najistaknutijih su Emir Kusturica, Ivo Andrić, Gavrilo Princip, Amel Tuka, Safet Sušić…

Ako želite saznati ko je najistaknutiji u vašem mjestu, to možete provjeriti OVDJE.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *