Main Menu

Znate li za šta služe tačkice na šoferšajbi automobila?

Svaki dan sjedate u automobil za svoju dnevnu vožnju. Kopčate se, palite motor, provjeravate retrovizore i gledate kroz prednje staklo.

To ste radili stotine puta prije, ali danas je drugačije. Ovaj put primijetite male crne tačkice dužinom gornjeg dijela vašeg prozora. Šta su te crne tačkice, pitate se? Ne brinite – one su tu radi vaše sigurnosti. Evo šta trebate znati.

“Male crne tačkice na vašem prednjem staklu, uključujući crnu traku dužinom njegovog oboda, nazivaju se fritsima”, rekao je Richard Reina, strastveni ljubitelj automobila i direktor obuke proizvoda za CarID.com, sajtu koji prodaje aftermarket auto dijelove.

Prema Reininim riječima, staklo prednjeg stakla u modernim automobilima je spojeno sa okvirom pomoću snažnog i dugotrajnog uretanskog ljepila.

“To čini prednje staklo strukturnom komponentom karoserije vozila”, objasnio je Reina. “Frit je crna emajlirana boja koja je pečena na površini stakla, i pruža sigurnu tačku kontakta između stakla, uretanskog ljepila i okvira prednjeg stakla.”

Ovi fritsi također imaju estetsku svrhu, postavljeni su i pečeni u polutonskom uzorku, s manjim tačkicama prema vani, omogućavajući suptilni prijelaz na ostatak stakla.

I iako se mogu činiti samo kao lijep uzorak, Craig Campbell, stručnjak za popravku automobila i osnivač i izvršni direktor Auto Parts Guideline, rekao je: “Oni služe važnoj svrsi i nema potrebe za brigu. Tu su da drže staklo na mjestu i spriječe njegovo pomicanje dok je automobil u pokretu. Bez ovih tačkica, staklo bi moglo postati labavo i na kraju ispasti iz okvira”.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *