Main Menu

Nove prevare na internetu vrebaju djecu ponudama iz Fortnitea

Budući da su među najigranijim igrama na tržištu, Roblox i Fortnite postali su glavnim metama prevara i kibernetičkih napada. Međutim, njihova popularnost među djecom učinila ih je posebno poželjnim za kibernetičke kriminalce. Nedavni izvještaj pronašao je lažne linkove usmjerene na igrače Robloxa i Fortnitea koje se skrivaju na desecima .gov i .org domena obećavajući besplatan sadržaj unutar igre u zamjenu za lične podatke.

Besplatne nagrade za Roblox i Fortnite
Sigurnosni istraživači u više organizacija otkrili su široku kampanju cyber prevare koja skriva zlonamjerne poveznice u rezultatima pretraživanja i na web-stranicama koje bi trebale biti pouzdane. Wired napominje da sheme uključuju lažne ponude povezane s mnogim popularnim uslugama. Najalarmantniji su oglasi za besplatne nagrade za Roblox i Fortnite koji ciljaju na najmlađe igrače, prenosi Bajtbox.com.

Prevare su osmišljene da se pojave kao visoko rangirani rezultati pretraživanja kada korisnici traže stvari poput besplatnih skinova i valute za Fortnite, Roblox i druge online igre. Lažni rezultati vode do PDF-ova koji sadrže poveznice koje vode kroz labirint stranica tražeći vaše korisničko ime i operativni sistemu zamjenu za “generatore” koji daju besplatne nagrade. Također, često traže od korisnika da ispune ankete, unesu lične podatke ili preuzmu aplikacije.

Zarazili desetke domena
Čini se da neki tragaju za podacima o računu, dok drugi vode do zlonamjernog softvera, a većina ih je namijenjena djeci. Istraživači organizacije Human Security otkrili su da su PDF-ovi zarazili desetke domena gov. i org. Najmanje je jedan, na primjer, pripadao Odjelu finansijskih usluga države Njujork.

Epic Games naglašava da ne postoji legitiman način da igrači prodaju, razmjenjuju, daruju ili trguju V-Bucksom – Fortniteovom valutom u igri. Programeri Robloxa također savjetuju korisnike da ne dopuštaju razmjenu svoje Robux valute putem kanala trećih strana i da su sve stranice koje ih nude besplatno vjerovatno prevare. Roditelji čija djeca igraju Roblox, Fortnite ili druge popularne igre s mikrotransakcijama trebaju ih upozoriti da paze gdje unose svoje podatke.



(Next News) »



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *