Main Menu

Poznat datum rasprave o Nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na zatvorenom sastanku u UN-u 17. aprila bit će predstavljen Nacrt rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, piše Glas Amerike.

O konačnoj rezoluciji, na kojoj se još radi, zemlje članice UN-a bi se mogle izjasniti na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija početkom maja.

Zločin u Srebrenici je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu označen kao genocid, a odnosi se na ubijanje više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995. godine.

U Nacrtu rezolucije se traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiče članice da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz obrazovne sisteme za razvijanje odgovarajućih programa kako bi se spriječio revizionizam i genocid u budućnosti.

Također, osuđuju se akcije koje veličaju osuđene ratne zločince, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Prijedlog da se uvede Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici baziran je na rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2004, kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Tutsima u Ruandi.

Inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, ali kako nezvanično saznaje Glas Amerike, u kreiranju teksta će učestvovati i Sjedinjene Američke Države (SAD), Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *