Main Menu

Na današnji dan

1770. godine, rođen je Ludvig van Betoven (Ludwig van Beethoven), genijalni njemački kompozitor na prelazu između klasicizma i romantizma, majstor improvizacije i virtuoz na klaviru.

Prema mišljenju muzičkih stručnjaka, Betoven je jedan od najvećih kompozitora u historiji muzike koji je premostio bečku klasiku 18. i romantizam 19. vijeka, zbog čega se i opravdano naziva “posljednjim bečkim klasičarem i prvim romantičarem”.

Deveta simfonija i „Oda radosti“
Ostavio je neizbrisiv trag na razvoj zapadnoevropske klasične muzike te je, uz Mocarta (Mozart), najizvođeniji i najpoznatiji kompozitor evropske muzičke tradicije.

Od brojnih djela najpoznatije su Betovenove simfonije, od kojih je najizvođenija Deveta u čijem posljednjem stavku je uveo i riječi, odnosno stihove čuvenog njemačkog književnika Fridriha Šilera (Friedrich Schiller) iz „Ode radosti“.

Braća Rajt izvela prvi uspješan let avionom
1749. – Rođen italijanski kompozitor Domeniko Čimaroza (Domenico Cimarosa), autor živahnih bufo-opera rokoko stila, od kojih je najpoznatija “Tajni brak”. Bio je umjetnik kojeg su visoko cijenili slavni pisci Gete (Goethe), Stendal (Stendhal) i Balzak (Balzac).

1778. – Rođen engleski hemičar Hamfri Dejvi (Humphry Davy), predsjednik Kraljevskog učenog društva u Londonu, koji je pomoću elektrolize prvi dobio natrij, kalij i kalcij u elementarnom obliku. Otkrio je i električni luk između ugljenih elektroda (Dajvijev luk), izumio rudarsku sigurnosnu svjetiljku, pokazao da je dijamant jedna od alotropskih modifikacija ugljika. Bio učitelj i voditelj M. Faradeja (Faraday) u početku njegove naučne karijere.

1903. – Braća Vilbur i Orvil Rajt (Wilbur i Orville Wright) izvela prvi uspješan let avionom u historiji vazduhoplovstva. Njihova letjelica “Flajer I” je nad pješčanim dinama blizu mjesta Kiti Houk u Severnoj Karolini, SAD, poletjela četiri puta, zadržavši se, pritom, najduže u vazduhu 59 sekundi.

Glumac Aljoša Vučković proslavlja 77. rođendan
1946. – Rođen Aljoša Vučković, hrvatski i srbijanski glumac. Glumio je u više od 70 filmova i tv-serija, a proslavio se ulogama Ferate u „Velom mistu“, Gašpara u “Povratku otpisanih” te dr. Ive Lukšića u “Boljem životu”.

1946. – Rođena Ljiljana Lašić, srbijanska pozorišna, televizijska i filmska glumica. Igrala je u gotovo svim beogradskim pozorištima, a skoro četiri decenije bila je stalna članica Beogradskog dramskog pozorišta. Najveću popularnost na prostorima bivše SFRJ donijela joj je ulogu Tine u seriji „Pozorište u kući“, početkom sedamdesetih godina 20. vijeka.

1957. – Umrla Jagoda Truhelka, hrvatska pedagoginja i književnica. Najviše priznanja stekla je pripovijestima za djecu “Zlatni danci”, trilogiji sastavljenoj iz: (1) Naslovne priče (1918.), (2) “Gospine trešnje” (1943.) i (3) “Crni i bijeli dani” (1944.).

Rođen Damir Uzunović, bh. književnik
1965. – Rođen Damir Uzunović, bosanskohercegovački književnik. Suosnivač je, zajedno s Goranom Samardžićem, knjižare i izdavačke kuće “Buybook”. Djela: zbirka priča “Kesten”, te zbirke poezije “Brod s talismanom”, “Mađioničar” i “Ljudi i ptice”, koja su prevedena na engleski, francuski, turski i slovenski jezik.

2004. – Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo bivšem potpredsjedniku Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Dariju Kordiću kaznu zatvora od 25 godina, dok je bivšem komandantu Viteške brigade HVO-a Mariju Čerkezu kazna smanjena sa 15 na šest godina zatvora.

2009. – Preminuo Dušan Jakšić, jugoslavenski i srbijanski pjevač i pozorišni glumac. Uz zavidnu pjevačku karijeru Jakšić je snimio desetak filmova, te više televizijskih drama i komedija.





« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *