Main Menu

Elektronske cigarete i nikotinske vrećice mogu iskorijeniti pušenje

Nove kategorije proizvoda bez sagorijevanja, odnosno e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice višestruko su manje štetni od cigareta i značajno učinkovitiji za prestanak pušenja od svih dostupnih nikotinskih zamjenskih terapija, potvrđuje sve veći broj naučnih istraživanja.

To je, naprimjer, potvrdilo i istraživanje iza kojeg stoji “Cochrane”, globalna nezavisna mreža istraživača u području zdravlja koja radi na način da stručnjaci istraživači upoređuju sve svjetske relevantne i recentne studije o određenoj zdravstvenoj temi i donose nezavisni zaključak koji se objavljuje u “Cochrane” biblioteci, tj. bazi podataka koja pruža visokokvalitetne, nezavisne dokaze koji podržavaju donošenje odluka u zdravstvenoj zaštiti.

Nikotin nije kancerogen
Ono što nove kategorije proizvoda čini boljima u odnosu na tradicionalne duhanske proizvode jesu prije svega učinci na zdravlje. Iako je glavni sastojak koji izaziva zavisnost nikotin, on nije taj koji je kancerogen. Naime, dim i katran su sastojci koji izazivaju najveću zdravstvenu štetu. Ugledni zdravstveni zavod Velike Britanije (National Health Institute) NHS objavio je devet mitova i činjenica o vapeu. Jedan od mitova je onaj da je nikotin veoma kancerogen, dok je istina da nikotin sam po sebi ne izaziva rak, bolest pluća, bolesti srca ili moždani udar. Nikotin je ono što izaziva zavisnost, no ono što uzrokuje konkretnu zdravstvenu štetu su mnoge druge toksične hemikalije sadržane u duhanskom dimu.

Stoga je ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite u Engleskoj zaključilo da je štetnost konzumiranja e-cigareta u odnosu na klasične duhanske proizvoda manja do čak 95 posto.

Upravo u Engleskoj se e-cigarete promoviraju kao dio vladinih nastojanja da se pomogne ljudima da prestanu pušiti duhan.

Upotreba e-cigareta u ovoj zemlji je u porastu. Većina odraslih u Velikoj Britaniji koji ih konzumiraju su sadašnji i bivši pušači.

Važnost e-cigareta u pomaganju pušačima da prestanu pušiti leži u njihovoj relativnoj sigurnosti u poređenju s tradicionalnim cigaretama.

E-cigarete sadrže nikotin, ali ne proizvode katran ili ugljični monoksid, koji su glavni uzročnik plućnih bolesti i raka, kao što to čine tradicionalne cigarete.

Kao rezultat toga, e-cigarete igraju ključnu ulogu u naporima vlade da smanji stopu pušenja u Engleskoj na 5 posto ili manje do 2030. godine. Oko 5,4 miliona ljudi u Engleskoj, ili 13 posto stanovništva, trenutno puši duhan. Stoga vlada Ujedinjenog Kraljevstva namjerava potaknuti korištenje e-cigareta među pušačima, a smanjiti ga među djecom.

Profesor Peter Hajek, direktor Odjela za istraživanje ovisnosti o duhanu na Univerziteta Queen Mary u Londonu, pozdravio je uvođenje uređaja koji pomažu ljudima da prestanu pušiti.

– Vaping i drugi proizvodi s niskim rizikom od nikotina imaju potencijal praktički iskorijeniti smrt i bolesti povezane s pušenjem – rekao je i dodao: “Ovaj novi korak je razumna, pragmatična i utemeljena inicijativa i dobra vijest za javno zdravlje.”

Također je rekao da, dok su mladi nepušači eksperimentirali e-cigaretama, vrlo je mali broj napredovao do svakodnevne upotrebe.

Lekcija za BiH
Mnoge druge zemlje, poput Švedske, koja je u tome ostvarila i najbolje rezultate, ili Francuske, već su započele promociju prelaska na alternativne proizvode s ciljem smanjenja pušenja duhana i zdravstvenih rizika koje ono izaziva.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini, kao i zemljama regiona, i pored njihove dokazane učinkovitosti, vlasti još nisu poduzele bilo kakve mjere kojima bi se e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice promovirali kao način borbe za postepeni prestanak pušenja i smanjenja zdravstvene štete koja nastaje njihovim konzumiranjem.

A upravo bi naša zemlja i region posebno trebali imati u interesu da razmatraju ovakve metode. U cijeloj regiji bilježe se tradicionalno visoke stope pušenja, a aktivne mjere smanjenja štete od pušenja nedostaju. Kada je riječ o BiH, procijenjeno je da prosječan udio pušača u populaciji iznosi više od 40 posto (nešto više od čak 1,3 miliona pušača).

Broj pušača u BiH koji potencijalno mogu prestati pušiti uz e-cigarete (prema naučno utemeljenim dokazima – “Cochrane”), ako se aktivno potiču na prelazak s cigareta na e-cigarete, iznosi 80.400, što je trostruko više od procijenjenog broja pušača koji samostalno ili uz dostupne terapije prestaje pušiti svake godine u BiH. Takvo veliko povećanje prestanka pušenja u samo nekoliko godina značajno bi unaprijedilo javnozdravstvenu statistiku u BiH.

Snus i nikotinske vrećice
U posljednje vrijeme govori se o tome kako određeni dio populacije koristi snus duhanske vrećice za oralnu upotrebu, koje su, osim u Švedskoj, zabranjen proizvod širom EU. Međutim, pisanje o snusu usmjerilo je kritike prema drugom, naoko sličnom proizvodu, nikotinskim vrećicama, koje su sasvim druga kategorija proizvoda nove generacije.

To je zbog toga što su oba nikotinska proizvoda u vrećici. Vrećice izgledaju slično, čak imaju i sličan okus, ali između njih postoje bitne razlike.

Snus je prvi put proizveden u Švedskoj početkom 18. stoljeća. Zbog toga se još ponekad naziva švedski snus. Jedan od originalnih švedskih brendova snusa koji još postoji registriran je davne 1822. godine.

Švedski snus je duhanski proizvod u prahu pakiran u vrećici. Gotovo sve švedske marke snusa sadrže mljeveno lišće duhana, vodu i natrijev karbonat. Neki mogu sadržavati arome, poput mente ili mentola.

Nikotinska vrećica je, s druge strane, proizvod bez dima, pare i duhana dizajniran za isporuku nikotina kroz desni. Prvi put se pojavio na globalnim tržištima ranih 2000-ih, kao prirodna evolucija snusa, ali donoseći dodatno smanjenu štetnost s obzirom na to da je duhan zamijenjen nikotinom.

Svaka vrećica sadrži ekstrakt nikotina, punila (biljna vlakna i male količine gumene baze). Većina robnih marki nikotinskih vrećica svojim receptima također dodaje različite okuse (mentol, paprena metvica i voćni okusi najpopularniji su izbor).

Najvažnija razlika između snusa i nikotinskih vrećica je u tome što potonje ne sadrže duhan. Za nikotinske vrećice nikotin se ekstrahira iz biljke, obrađuje i zatim dodaje u gotov proizvod vrećice. Sam duhan nije uključen. Takvi proizvodi nove generacije, bez sagorijevanja duhana, imaju važnu ulogu u borbi protiv pušenja, a po mnogima su i vid pomoći koji djeluje kod smanjenja, ali i potpunog prestanka pušenja.

Stoga vrijedi slijediti primjere nekih od najnaprednijih država u svijetu, poput Švedske, Velike Britanije, Francuske ili Japana, te razmatrati primjenu njihovog načina borbe za smanjenje pušenja duhanskih proizvoda i njihovih štetnih posljedica po zdravlje stanovništva.

Kontinuum štetnosti
S obzirom na dokazanu manju štetnost novih kategorija proizvoda, naučno je prihvaćen koncept tzv. kontinuuma štetnosti koji svim duhanskim i nikotinskim proizvodima dodjeljuje konkretnu poziciju u kontinuumu prema njihovoj relativnoj štetnosti – cigarete, cigare i slični proizvodi kod kojih sagorijeva duhan prilikom korištenja su na jednoj strani kontinuuma štetnosti, dok su nikotinski i duhanski proizvodi kod kojih nema sagorijevanja jasno odijeljeni na drugoj strani tog kontinuuma, zbog višestruko manje štetnosti.

COCHRANE istraživanje potvrdilo je da prihvatanjem alternativnih proizvoda pušače možemo prebaciti na potencijalno manje štetne alternative i time pozitivno utjecati na ukupnu zdravstvenu sliku građana.





« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *