Main Menu

Počinje osvjetljavanje trebinjskih mostova

U Trebinju uskoro počinju radovi na osvjetljavanju tri mosta, simbola Trebinja: Arslanagića mosta, Kamenog mosta i Mosta Ive Andrića. Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u Hidroelektranama na Trebišnjici, kaže da je riječ o projektima za koje je Grad Trebinje uradio projektnu dokumentaciju, a HET se obavezao osigurati finansijska sredstva.

Polovina marta
– Ukupna vrijednost radova na sva tri mosta je oko 910.000 KM s PDV-om. Radovi podrazumijevaju građevinske radove, postavljanje osvjetljenja renomiranog evropskog i svjetskog proizvođača, automatizaciju sistema rasvjete i druge prateće radove – pojasnio je Tamindžija.

Dodao je da je ugovor s izvođačem radova već potpisan i da će tokom druge polovine marta izvođač radova biti uveden u posao.

– Projekt osvjetljenja koji je uradio Grad bio je povjeren inženjeru Milanu Kuliću iz Beograda, koji ima više od 45 godina iskustva u ovoj struci i koji je radio na nekim od najvećih svjetskih projekata. Zajedno s njim i njegovim timom, na projektima je radio i stručni tim italijanske firme “Iguzzini” – istakao je Tamindžija.

Dopadljivo oku
Kulić kaže da mu je posebna čast to što će tri mosta u Trebinju dobiti osvjetljenje kakvo i zaslužuju.

– Nigdje nisam vidio da na tako malom prostoru postoji ovoliki broj spomenika kulture od izuzetnog značaja. To su djela vrhunske arhitekture jednog vremena koja Trebinju daju posebnu dimenziju. Drago mi je što su Grad i gradonačelnik Mirko Ćurić prepoznali potrebu da se spomenicima kulture da noćno osvjetljenje koje neće biti napadno i koje neće da strši, već će biti dopadljivo oku – naglasio je Kulić i dodao da je oduševljen arhitekturom Arslanagića mosta i Kamenog mosta.

Projektna dokumentacija
– Osim tri mosta, zidina Starog grada i zgrade Muzeja Hercegovine sa sat-kulom, urađena je i projektna dokumentacija za osvjetljenje objekata u ulicama Vuka Karadžića, Jovana Dučića i Njegoševoj te Katedralne crkve, Sabornog hrama, Osman-pašine i Careve džamije – zaključio je Ćurić te dodao da je cilj da radovi budu izvedeni na odgovarajući način i da samo izvođenje ni na koji način ne ugrozi spomenike kulture.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *