Main Menu

Neretva u svojim dubinama krije porušene mostove

Više od četvrt stoljeća od okončanja rata i tri decenije od rušenja Carinskog mosta u Mostaru pokrenuta je inicijativa da se dijelovi te građevine izvuku iz korita rijeke Neretve. To su inicirali mještani naselja Carina koji traže da se konačno gradske vlasti udostoje svojim građanima omogućiti bolje uvjete za život.

Uređenje obala
Carinski most srušen je 11. juna 1992., a prvi je nakon rata obnovljen. Poražavajuća je činjenica, kako nam je rekao Mirsad Ćupina, jedan od inicijatora, da toliko godina u Neretvi leži opasan građevinski otpad.

– Poznato je da stanovnici Carine imaju jednu od najljepših i najvećih plaža u Mostaru, koja se zove Pijesak. Međutim, uskraćeni smo da je koristimo upravo zbog ostataka mosta. Želja nam je da Neretvu vratimo građanima i da Mostarce vratimo na obale Neretve. Intencija nam je i da se urede obale Neretve sa šetalištem, o čemu se veoma dugo govori, a ništa se ne čini. Ako mogu Čapljina i Konjic imati uređene obale Neretve, zašto ne bi imao i Mostar – govori Ćupina.

Upravo je ova inicijativa ogolila činjenicu o kojoj se decenijama šuti, da Neretva u svojim dubinama krije ostatke svih porušenih mostova na području Mostara, izuzev Starog mosta.

Esad Humo, vrsni poznavalac Neretve, jedan od najboljih ronilaca i spasilaca, ali i arhitekta, potvrdio je da korito nije očišćeno od ostataka porušenih mostova.

– Titov most je djelimično uklonjen i tu je zbog ostataka čelične konstrukcije ekstremno opasno područje za bilo kakve aktivnosti na vodi ili pod vodom. Lučki most je, također, dijelom uklonjen, ali u tom rejonu smo radili neke potrage, kao i u blizini Mosta Hasana Brkića – rekao je Humo.

Kako je naveo, područje Carinskog mosta je najugroženije i plivanje, spuštanje šlaufom i slično je nemoguća misija.

Humo: Opasna područja

Utvrditi stanje
– Stoga, pozdravljam ovu inicijativu građana, koja je i pokazatelj da, umjesto nadležnih, taj problem žele riješiti entuzijasti. Treba utvrditi stanje pod vodom i vlastima uputiti apel da konačno nešto poduzmu kako bismo imali čistu Neretvu i uređene obale – poručuje Humo. M. SMAJKIĆ

Ako treba, i vlastitim snagama
Ćupina je uputio apel svim stanovnicima mostarskih mahala da im se pridruže kako bi se iznjedrila šira inicijativa. Poručuje da će oni u svojoj nakani biti ustrajni i da neće odustati. Već su predsjedniku Gradskog vijeća Salemu Mariću pismeno uručili svoj zahtjev.

– Ako oni ne mogu, tražimo da nam izdaju potrebne dozvole i odobrenja, mi ćemo to uraditi svojim snagama i novcem – odlučan je Ćupina.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *