Main Menu

Recept kao “dobro čuvana tajna”

Ovako se spremao čuveni vojnički grah u JNA

Svako ko je pojeo i jednu kašiku vojničkog graha, tvrdi da ljepši ukus jela ne postoji, a ovdje vam donosimo originalan recept.

Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa sjetom sjećaju JNA vojničkog graha. Sada, zahvaljujući specijalnom kuvaru objavljenom na na sajtu JNA kuhar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.

JNA kuvari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne smije miješati.

Na sajtu JNA kuhar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa.

RECEPT I PRIPREMA:
Izabrani grah potopiti u hladnu vodu, vodeći računa da ima dovoljno vode da pasulj ne upije cijeli kada nabubri količinu vode i ostane suh. Držite potopljeni grah na hladnom mjestu i ostavite da se namače 1-3 sata.

Zatim ocijedite vodu u kojoj je natopljen grah, a pasulj stavite u odgovarajuću sud, preliti hladnom vodom da potone i kuhati 10-15 minuta, pa vodu ocijediti i preliti vrelom da potone, dodati polovinu sitno isjeckanog crnog luka i ostaviti da se krčka uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu zagrijane masnoće dodati ostatak sitno isjeckanog crvenog luka i mrkve isječenih na manje kockice ili izrendane i sve zajedno pržiti da malo porumeni. Kada je pasulj napola skuhan, dodajte proprženi luk i šargarepu, suhu papriku, prethodno namočenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list.

Zagrijete preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite da malo porumeni. Kada brašno porumeni isključiti vatru i odmah dodati izgnječeni i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.

Kada grah omekša, dodati dodatak u jelo, posuti i pržiti pripremljenim testom uz stalno miješanje pasulja da se tijesto ne bi grudvilo.

Grah sa zaprškom kuvajte još 20 minuta, pa ugasite vatru, dodajte mljevenu papriku, sitno sjeckani peršunov list, probajte i posolite po potrebi.

Grah se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle od sira, ćufte, dinstanu junetinu, kuhanu sušenu svinjetinu i slično. Podijeliti kutlačom od 5dl, piše Stil.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *