Main Menu

Koju hranu ne treba podgrijavati

Vrlo često se desi da vam ostane malo jučerašnjeg ručka ili večere za sutra. Ipak, treba znati da ne smijete sve namirnice čuvati u frižideru i kasnije podgrijavati, jer mogu postati toksične.

1. Riža

Podgrijana riža vas lako može otrovati! Ako je čuvate na sobnoj temperaturi, u njoj se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbjegli stomačne tegobe, skuhanu rižu čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudu. Ovakav, siguran je za upotrebu ako ga odmah podgrijete i pojedete.

2. Krompir

Ako kuhani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru. Možete ga podgrijati u mikrovalnoj.

3. Luk, celer i cvekla

Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih podgrijavate, mogu pustiti toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako ih podgrijavate više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrijete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.

4. Jaja

Bilo da su kuhana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smjeli podgrijavati. Kako su bogata proteinima, podgrijavanje može izmijeniti njihovu strukturu i izazavati ozbiljne probleme s digestivnim traktom.

5. Piletina

Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je grijete, može dobiti stomačne tegobe. Ako zaista želite pojestiostatke, postarajte se da je dobro prokuhate, odnosno da je grijete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Ipak, možda bi bilo sigurnije da je pojedete hladnu u salati ili sendviču.

6. Ulja i masnoće

Mnoga ulja oksiduju vrlo brzo, kao što su ulje od lješnika, oraha, ulje od košpica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuhanje ili prženje, stvorit će se opasne trans masti. Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.

7. Gljive

Poteini u gljivama mijenjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrijava i mogu postati vrlo opasne. Također, nije preporučljivo ni čuvanje gljiva na sobnoj temperaturi, jer mogu ispustiti toksine ukoliko ih ne čuvate na suhom i hladnom mjestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da gljive konzumirate odmah po pripremi i da ih ne čuvate duže od jednog dana u frižideru.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *