Main Menu

Trikovi kako preživjeti vrućinu i rashladiti spavaću sobu

Šta vam prvo padne na pamet kad se sjetite ljeta? Vjerovatno, prijateljska druženja na terasama kafića, izleti u prirodu, izležavanje na plaži, koktelčići, kupanje… Naravno, samo dobre strane ljeta. No ljeto ima i svoju negativnu narav.

Govorimo o onim pasjim vrućinama kada od pritiska u zraku ne možete ni disati, a kamoli spavati cijelu noć. Prvo rješenje koje dođe svima na pamet je rashladiti sobu pomoću klime.

Ovi uređaji mogu rashladiti sobu na ugodnih 16 do 17 stepeni uz dodatak pomalo nervirajućeg pozadinskog šuma i velikog mjesečnog troška za struju. Pa ako ste ekološki osviješteni i pomalo kratkih džepova je li vam zacrtano da se svako ljeto budite u znoju?

Kako pobijediti vrućinu bez klime?

Preživjeti vruće ljeto bez klime čini se stvarno nemogućim. No, kada bolje razmislite naši djedovi i bake su normalno živjeli bez klime i znali su kako se rashladiti. Pa eto, vrijeme je da i vi saznate par trikova kako rashladiti spavaću sobu i naspavati se kao čovjek.

Pamučna posteljina
1. Odaberite pamučnu posteljinu

Pospremite saten i poliesterske plahte za hladnije noći i zamijenite ih pamučnom posteljinom. Radi se o materijalu koji dobro diše i ugodan je za kožu. No, pamuka ima mnogo vrsta pa tražite posteljinu izrađenu od 100-postotnog pamuka.

2. Rashladite posteljinu

Par minuta prije nego idete u krevet stavite posteljinu i plahtu u zamrzivač ili frižider. Preporučujemo da ih stavite u plastičnu vrećicu da ne bi poprimile mirise pečene piletine u frižideru. Naravno da vas to neće hladiti cijelu noć, ali će dati kratki predah od topline i vlage.

3. Spavajte kao Egipćanin

Izuzevši to što su znali sagraditi piramide koje su i dan danas zagonetka mnogim naučnicima, Egipćani su znali i kako kvalitetno spavati.

Takozvana “Egipatska metoda” uključuje namakanje plahte u hladnoj vodi koja će služiti kao pokrivač tokom noći. Preporučujemo da vlažnu plahtu stavite na suhi ručnik kako madrac ne bi upio vlagu.

Manje je više
4. Manje je više

Manje je definitivno više kada je riječ o ljetnim pidžamama. Odaberite široke, pamučne i prozračne pidžame. Umjesto pidžame možete obući kratke hlače i pamučnu majicu kratkih rukava.

Što se tiče spavanja kao od majke rođenog, ovdje se vodi mnogo diskusija. Neki vjeruju da ćete se spavate li goli rashladiti dok drugi tvrde suprotno.

Na golom tijelu će se sakupljati kapljice znoja pa će vam biti sve toplije. A nosite li pidžamu, njen materijal bi upijao vaš znoj i micao ga s tijela. To je barem jedna od teorija. Sve u svemu, stvar je ličnog ukusa.

5. I termofor dobro dođe ljeti

Evo dobrog savjeta kako kroz sva četiri godišnja doba uštedjeti na režijama. Kupite termofor! Zimi ga napunite kipućom vodom i ugrijte svoje nožne prste, a tokom ljeta stavite ga u zamrzivač i rashladite krevet.

6. Dobra “stara škola”

Sjećate se onih frižidera koji su zapravo bili ledeni blokovi leda? Ni mi

No ovaj frižider iz prahistorije je osnova za naš sljedeći trik. Budite sam svoj majstor i napravite svoj klima uređaj. Uzmite plitku posudu ili zdjelu punu leda i stavite je ispred ventilatora. Kako će se led postupno topiti tako će ventilator strujati hladni zrak.

7. Prebacite mokru plahtu preko prozora

Rashladite cijelu sobu tako da prebacite mokru plahtu preko otvorenog prozora. Lagani povjetarac će u kratkom vremenu sniziti temperaturu sobe.

8. Oslobodite svoju avanturističku stranu

Ako ste pomalo ambiciozni i stvarno vam je jako vruće iz dvorišta uzmite viseću mrežu za ležanje i objesite je u spavaću sobu. Spavanjem u zraku se povećava protok zraka pa se tokom noći nećete toliko znojiti.

Spavanje na podu
9. Spavajte na madracu pogodnom za ljetne vrućine

Ako niste avanturist već kraljica na zrnu graška, odaberite madrac od hladno lijevane pjene, latexa ili visco-gel jezgre. Ove vrste madraca su savršene za ljetne vrućine. Hladno lijevana pjena. Hladno lijevana pjena bazirana je na vodi i sadrži mesh ventilirajuću traku koja omogućava bolji protok zraka.

Latex. Struktura latex madraca napravljena je u obliku otvorenih ćelija s milijardama minijaturnih mjehurića zraka. Osigurava normalni protok zraka i optimalno regulira klimu za spavanje – ljeti je hladniji, a zimi topliji. Vico-gel jezgra. Tehnogel je novo patentiran kruto-tekući materijal posebno razvijen za dodatnu prozračnost i nesmetani tok zraka. Priznajemo da madraci od xyz pjena nisu postojali u vrijeme naših djedova i baka. Ali da su postojali, vjerojatno bi se jedan našao u njihovoj spavaćoj sobi.

Ma ne vjerojatno. Sigurno!

10. Spavajte na podu

Iz visina smo prešli na normalan krevet, a sada smo već na podu. Ako nikako ne možete izdržati noćne vrućine, premjestite madrac na pod.

Stvar je u tome da se vrući zrak diže, a hladniji se zadržava na tlu. Naravno, ako ćete spavati samo na madracu, treba biti dovoljno kvalitetan kako se ne bi budili u bolovima.

11. Noću isključite svjetla i elektronske uređaje

Ovaj savjet je prilično logičan sam po sebi. Sijalice (čak i one štedne) emitiraju toplinu. Srećom, ljeti su dani duži pa iskoristite prirodno svjetlo što je više moguće.

Isto tako, iz struje isključite sve elektronske uređaje i utikače iz utičnice. Mogu emitirati toplinu čak i ako nisu u upotrebi.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *