Main Menu

Razlozi zbog kojih bi svako jutro trebali da se istežemo

Istezanje mišića, zglobova, tetiva, puteva krvi i energije trebalo bi da bude dio svakodnevnog vježbanja, jer na taj način pozitivno djelujemo na mnoge funkcije našeg organizma.

Mnogo sjedenja, neaktivnost ili preopterećenost uma i tijela dovode do konstantne tenzije, što uzrokuje konstantno izlučivanje hormona kortizola.

On steže krvne sudove, povećava pritisak u tijelu, smanjuje dotok krvi u mozak, sprečava regeneraciju i stvaranje novih ćelija, znatno smanjuje sposobnost učenja i pamćenja.

Visok nivo kortizola u tijelu može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme kao što su nesanica, visok pritisak, kardiovaskularne bolesti, slab imunitet, loša raspoloženja, autoimune bolesti, poremećaj nivoa šećera u krvi…

Postepeno treba učiti kako relaksirati um i mišiće, tako da se spozna razlika između tenzije i relaksacije. Sva mišićna aktivnost u tijelu je kontrolisana nervnim sistemom, a nervni sistem je kontrolisan mentalnom aktivnošću.

Zbog svega toga mentalni trening je vrlo važan u vještini ičuan.

Mora da se stvori namjera i ideja istezanja (širenja) tijela u relaksaciji – jer inače silna stvorena navika blokiranog i skupljenog tijela (tenzija, stres) neće dozvoliti da otvorite tijelo i da ga istegnete.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *