Main Menu

Studija: Vrijeme provedeno u prirodi smanjuje stres

Nova studija ponovo naglašava koliko je važno provoditi vrijeme u prirodi.

Mjerni zadaci
Postoji razlog zašto su zvuci prirode, cvrkut ptica, tekući potoci, kiša koja pada, često zvučne opcije za meditaciju.

Nova mala studija objavljena u Molekularnoj psihijatriji to dodatno naglašava.

Studija je pokazala da jednosatna šetnja prirodom smanjuje stres u poređenju s jednosatnom šetnjom u užurbanom gradskom okruženju. Studija je pratila 63 osobe kojima je nasumično dodijeljena šetnja prirodom ili urbana šetnja. Šetnja prirodom se odvijala u šumi, a urbana šetnja u prometnoj ulici u gradu.

Učesnicima je rečeno da ne provjeravaju svoje telefone i ne zaustavljaju se u prodavnicama dok su u šetnji. Dobili su ručak u vrećama i telefon sa tajmerom od 30 minuta. Prije šetnje, učesnici su popunili upitnik, a zatim su prošli fMRI skeniranje koje je mjerilo dva zadatka. Prvi zadatak je mjerio moždanu aktivnost, a učesnicima je prikazano 15 ženskih i 15 muških lica koja su imala neutralan ili uplašen izraz.

Drugi mjereni zadatak bila je moždana aktivnost koja treba da stvori nivo stresa kod učesnika. Tokom zadatka, učesnici su imali određeno vrijeme za rješavanje izazovnih aritmetičkih zadataka, piše HuffPost.

Popunili upitnik
Nakon šetnje, učesnici su popunili još jedan upitnik i podvrgnuti još jednom fMRI skeniranju koje je mjerilo iste zadatke koje su obavljali prije šetnje. Rezultati su pokazali da je priroda značajno poboljšala nivo stresa kod ljudi. Studija je otkrila da su oni koji su učestvovali u 60-minutnoj šetnji prirodom iskusili niži nivo stresa nakon boravka napolju.

– Rezultati naše studije pokazuju da se poslije samo jednosatne šetnje u prirodi smanjuje aktivnost u regionima mozga koji su uključeni u procesiranje stresa – rekla je za Medical Nevs Todai Sonja Sudimac, vodeći autor studije.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *