Main Menu

Znate li koje su ovo novčanice?

Njemačka marka, legendarna valuta i simbol njemačkog identiteta u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, zamijenjena je eurom, a mnogi je se i dalje sjećaju s nostalgijom.

Njemačka marka bila simbol je njemačkog gospodarskog uspona nakon Drugog svjetskog rata.

Kad je ta valuta uvedena u zapadnonjemačkim okupacijskim zonama 21. juna 1948. godine, preko noći su se popunile police u trgovinama. Trgovci su izvadili robu iz skladišta koju su ondje čuvali jer naprosto nisu više imali povjerenja u dotadašnju valutu, njemačku Reichsmarku.

U idućim desetljećima, marka je postala druga po važnosti valuta u svijetu, nakon američkog dolara. Ali uvođenje marke bio je šok, jer su se ušteđevine građana istopile, za 200 reichsmaraka dobilo se samo 6,50 maraka, a plaće, stanarine i porezi obračunavani su u odnosu jedan naprama jedan. Nestalo je crnog, kompenzacijskog tržišta, a svaki građanin dobio je premiju od 40 maraka i nakon nekog vremena još 20 maraka.

Njemačka marka je ukinuta kao samostalna valuta 1. januara 2002. godine s uvođenjem eura. Do 31. pdecembra 2001. godine, 23:59:59 sati novčanice i kovanice njemačke marke su još bile zakonito sredstvo plaćanja.

Na Kosovu i u Crnoj Gori njemačka marka je bila korištena kao službena valuta. U mnogim istočno-europskim državama njemačka marka je služila kao neslužbeno sredstvo za plaćanje. Isto tako konvertibilna marka iz Bosne i Hercegovine i Bugarski lev su u omjeru 1:1 vezani uz njemačku marku.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *